Αράχωβα Airbnb: 10πλασιάστηκαν τα Ενοικιαζόμενα σε μόλις 8 Χρόνια!

Γράφει ο Γιώργος Κατσιάμπας
Αναδημοσίευση από https://arahova-pansion.gr

Αράχωβα: πώς το φαινόμενο Airbnb εκτίναξε τις διαθέσιμες κατοικιές σε λίγα μόνο χρόνια, οι επιπτώσεις από τον Κορωνοϊό και οι προβλέψεις για το μέλλον



Αράχωβα, το φαινόμενο Airbnb: 8 μόλις χρόνια χρειάστηκε η αμερικάνικη εταιρεία για να 10πλασιάσει τις προσφερόμενες κατοικίες για βραχυπρόθεσμη μίσθωση στην Αράχωβα!
Πώς έγινε αυτό;
Από 26 διαθέσιμες επιλογές το 2012, έχουμε φτάσει αισίως στις… 256 το 2020!
Αν το σκεφτεί κανείς, είναι σχεδόν τρελό!
10πλασιασμός! Σε μόλις 8 χρόνια.
Ζούσαμε στην εποχή του Airbnb.
Πλέον όμως ζούμε στην εποχή του Κορωνοϊού.
Το μοναδικό θέμα συζήτησης είναι για κρούσματα, θανάτους αλλά και τις επιπτώσεις στην οικονομία κάθε περιοχής.
Όπως παντού, έτσι και στην Αράχωβα ο κορωνοϊός θα έχει αναμφίβολα επιπτώσεις, παρόλο που η πανδημία ξεκίνησε σχεδόν στο τελείωμα της σεζόν 2019-2020.
Ωστόσο, η πανδημία βρίσκει τον δημοφιλή προορισμό σε μια ιδιαίτερη κατάσταση, όπου το Airbnb και το Booking έχουν εκτοξεύσει τα διαθέσιμα καταλύματα και σαλέ στην Αράχωβα.
Η συζήτηση για το φαινόμενο Airbnb και την επίδραση του στις παγκόσμιες, εθνικές και τοπικές οικονομίες και αγορές, καθώς και στον τουρισμό, έχει ανοίξει εδώ και κάμποσο καιρό.
Πλήθος ερευνών, συζητήσεων, μελετών και άρθρων έχουν γραφεί σχετικά με την ισοστάθμιση οφελών και μειονεκτημάτων στους ιδιοκτήτες ακινήτων, στους ταξιδιώτες καθώς και στους τοπικούς παράγοντες και κατοίκους.
Αν και οι συζητήσεις επικεντρώνονται γύρω από τις πρωτεύουσες κρατών και μεγαλουπόλεις, όπου υπάρχει πληθώρα και η πλειοψηφία των καταλυμάτων, άξια μελέτης είναι και η εξέλιξη των υποδομών φιλοξενίας σε άλλους τουριστικούς προορισμούς, όπως π.χ. η Αράχωβα, η βασίλισσα του χειμώνα και νύφη του Παρνασσού.
αραχωβα airbnb

Το Airbnb

Το Airbnb, μια εταιρεία με βάση το Σαν Φρανσίσκο, ιδρύθηκε το 2008 και ξεκίνησε να αποκτά υπόσταση και δράση στην Ελλάδα γύρω στο 2009.
Βέβαια, σύμφωνα με στατιστικά από την ανεξάρτητη υπηρεσία Inside Airbnb στην Αθήνα, ειδικότερα, το 2009 υπήρχαν πολύ λίγα καταλύματα.
Η μεγάλη έκρηξη των διαθέσιμων για βραχυχρόνια μίσθωση διαμερισμάτων και σπιτιών στην πρωτεύουσα συμβαίνει σταδιακά από τον Ιούλιο του 2015 (2.116 καταλύματα), φθάνοντας τον Νοέμβριο του 2019 στα 11.263 καταλύματα.
Η εξέλιξη της προσφοράς χώρων για μίσθωση μέσω του Airbnb στην Αθήνα φαίνεται στο παρακάτω γράφημα:
αθηνα airbnb
Από το γράφημα με τα διαθέσιμα καταλύματα της Αθήνας, μπορούμε να προβλέψουμε τα καταλύματα που ήταν διαθέσιμα στην Αράχωβα ανά έτος, μέσω της πλατφόρμας του Airbnb.
Η κόκκινη γραμμή στο γράφημα είναι η απεικόνιση της συνάρτησης με την οποία μπορούμε προσεγγιστικά να εξάγουμε την εξέλιξη του Airbnb στην Αράχωβα.
Ήταν μόνο το Airbnb που προκάλεσε την έκρηξη στα διαθέσιμα καταλύματα στην Αράχωβα;
Όχι.
Το Airbnb ήταν ο καταλύτης για μια σειρά γεγονότων, που προκάλεσαν την ξέφρενη πορεία των τελευταίων ετών.
Ας τα δούμε ένα-ένα.

Αράχωβα: Airbnb.com & Booking.com εκτοξεύουν τα διαθέσιμα καταλύματα

Μέχρι πριν λίγα χρόνια,
Διαβάστε περισσότερα »

via e-hani https://ift.tt/2Yr7AcX
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη