Φιέστα Ερντογάν με προσευχή στην Αγιά Σοφιά την ημέρα Άλωσης της Πόλης

Φιέστα Ερντογάν με προσευχή στην Αγιά Σοφιά την ημέρα Άλωσης της Πόλης

O Eρντογάν ανακοίνωσε ότι θα διαβαστεί μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφιά την ημέρα Άλωσης της Πόλης σε μια προσπάθεια συσπείρωσης των ακραίων ισλαμιστών. «Στην Αγία Σοφία θα διαβαστεί προσευχή για την Άλωση και θα γίνει προσκύνημα», είπε Ερντογάν.

Η φιέστα ετοιμάζεται μπροστά στην Αγία Σοφία με αφορμή την επέτειο της Άλωσης της Πόλης και η κρατική τηλεόραση της Τουρκίας (ΤRT) έστησε ένα ομοίωμα τείχους ακριβώς έξω από το χώρο του Μουσείου της Αγίας Σοφίας. Απόψε το βράδυ αναμένεται τηλεοπτικό σόου αναπαράστασης της 29ης Μαΐου του 1453.

«Στην Αγία Σοφία θα διαβαστεί προσευχή για την Άλωση και θα γίνει προσκύνημα», είπε ο κ. Ερντογάν αναφερόμενος όχι στην προσευχή της Παρασκευής, αλλά σε εκείνην που αναγιγνώσκεται για την κατάκτηση της Πόλης (fetih). Ακόμη δεν έχει γίνει σαφές αν ο κ. Ερντογάν εννοεί ότι η προσευχή θα διαβαστεί μέσα ή έξω από την Αγία Σοφία, όπου έχουν στηθεί σκηνικά για την αναπαράσταση της Aλωσης, στο πλαίσιο του τηλεοπτικού σόου που πραγματοποιείται κάθε χρόνο.
Ο κ. Ερντογάν ουσιαστικά «άδειασε» τον διευθυντή Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας Αλί Ερμπάς, ο οποίος είχε νωρίτερα πει ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η σημερινή προσευχή στην πλατεία του Σουλταναχμέτ ανάμεσα από την Αγία Σοφία και το Μπλέ Τζαμί (τέμενος Σουλταναχμέτ), αλλά στο τέμενος Φατίχ στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Αλί Ερμπάς είπε ότι «ίσως θα πραγματοποιήσουμε την προσευχή της Παρασκευής στην πλατεία και τον προαύλιο χώρο του τεμένους Σουλταναχμέτ τις επόμενες εβδομάδες ή αργότερα».
ο Αλί Ερμπάς είχε δηλώσει πρόσφατα ότι είχε την έμπνευση να κάνει την πρώτη προσευχή μετά την επαναλειτουργία των τζαμιών στην πλατεία ανάμεσα από την Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί σήμερα, 29 Μαΐου, επέτειο της Aλωσης της Κωνσταντινούπολης. Σημειώνεται ότι ο ναός της Αγίας Σοφίας λειτουργεί ως μουσείο και τα τελευταία χρόνια καταγράφονται διαρκείς δηλώσεις περί μετατροπής του σε τζαμί.

Έβρος: Drone με πτήση 1453 από το γαμπρό του Ερντογάν

Την ίδια ώρα, με αφορμή την επέτειο της Άλωσης, ο γαμπρός του Τούρκου προέδρου, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ δημοσίευσε μια πτήση μη επανδρωμένου αεροσκάφους ακριβώς στον Έβρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ως κωδικός πτήσης επελέγη ο αριθμός 1453 παραπέμποντας στην Άλωση.
{https://twitter.com/Selcuk/status/1266151299256647683?s=20}


Ειδησεις https://ift.tt/2zGdDjQ
Νεότερη Παλαιότερη