Σοκάρουν τα στοιχεία για βία κατά των γυναικών κατά την πανδημία-Η πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής του Ε.Κ. στην ΕΡΤ (video)

Σοκάρουν τα στοιχεία για βία κατά των γυναικών κατά την πανδημία-Η πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής του Ε.Κ. στην ΕΡΤ (video)

Συνταρακτικά είναι τα στοιχεία για τη βία σε βάρος των γυναικών, φαινόμενο το οποίο οξύνθηκε ιδιαίτερα στη διάρκεια της καραντίνας. Οι αριθμοί είναι σοκαριστικοί γεγονός που καθιστά επείγουσα την άμεση ανάληψη δράσης. Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε σε συνέντευξή της στον ανταποκριτή της ΕΡΤ Κώστα Δαβάνη η πρόεδρος της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τα δικαιώματα των γυναικών και ισότητας των φύλων, Έβελιν Ρέγκνερ.

«Η κατάσταση είναι δραματική. Τόσο απλά μπορεί να περιγραφεί. Γνωρίζουμε ήδη από τα στοιχεία που έχουμε από την Κίνα ότι η βία κατά των γυναικών τριπλασιάστηκε, άρα γνωρίζουμε ήδη στο ξεκίνημα ότι η κατάσταση είναι δραματική. Τώρα η κατάσταση που παρουσιάζεται σε ορισμένες χώρες, όπως στην Ιταλία οι τηλεφωνικές κλήσεις προς γραμμές βοήθειας αυξήθηκαν κατά 75%, στη Γαλλία καταρχήν κατά 30% και μεγάλη δραματική αύξηση υπάρχει κατά 700% στη Μεγάλη Βρετανία«, επισημαίνει η κα Ρέγκνερ και προσθέτει: «Εδώ βλέπει κανείς την πίεση από την κοινωνία που διοχετεύεται προς τα μέσα στο σπίτι, τα ρολά έχουν κατέβει και ούτε ακούμε ούτε βλέπουμε τι συμβαίνει και όμως συμβαίνουν πολλά εις βάρος των πιο αδύναμων και κυρίως εις βάρος των γυναικών».

Όσον αφορά την Ελλάδα αναφέρει ότι από την αρχή της κρίσης -το 2010- αυξάνονταν οι αριθμοί διαρκώς όσον αφορά τη βία κατά των γυναικών και από την στιγμή της καραντίνας όπου όλοι είναι στο σπίτι εδώ και ενάμιση μήνα τα περιστατικά τετραπλασιάστηκαν στη χώρα, σημειώνοντας ότι τέτοιοι αριθμοί υπάρχουν παντού στην Ευρώπη. Το φαινόμενο διαπερνά όλη την Ευρώπη, τονίζει η Επίτροπος.

Αν οι χώρες δράσουν χωρίς γραφειοκρατία άμεσα και πραγματικά, προσφέρουν υπηρεσίες προστασίας των γυναικών, αυτό λειτουργεί πολύ καλύτερα, τονίζει η κα Ρέγκνερ και αναφέρει «την Ισπανία και τη Γαλλία ως παράδειγμα, όπου προτείνετε οι γυναίκες να πάνε στο φαρμακείο και να πούνε μία κωδική λέξη. Από τη στιγμή που υπάρχει μία βαλβίδα αποσυμπίεσης, δηλαδή πάω στο φαρμακείο και λέω «covert 19 μάσκα», ο φαρμακοποιός γνωρίζει ότι πρέπει να σημάνει συναγερμό«.

Και συνεχίζει η κα Ρέγκνερ: «Ένα άλλο παράδειγμα έρχεται από τη Γαλλία, τη Γερμανία και τώρα και το Βέλγιο που αποφάσισαν να ανοίξουν τα ξενοδοχεία που τώρα δεν έχουν πελάτες διαμορφώνοντας και μετατρέποντας τα κατάλληλα. Το ίδιο κάνουμε και εμείς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δίνοντας το παράδειγμα να φιλοξενήσουμε σε δομές μας 100 γυναίκες που είναι εκτεθειμένες στον κίνδυνο. Ένας κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος για να αποφύγουν τον βίαιο σύντροφο. Καταρχήν είναι ωφέλιμες, άμεσες και βραχυπρόθεσμες -και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες- παρεμβάσεις, όπως παραδείγματος χάρη άνοιγμα ξενοδοχείων, οικονομική υποστήριξη σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, αυτό απαιτήσαμε με το ψήφισμα μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και συμπερίληψη της χρηματοδότησης στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. Είναι ανάγκη να υποστηριχθούν οικονομικά οι μη-κυβερνητικές οργανώσεις και δεν είναι και πολλά τα λεφτά σε σχέση με τη ζημιά που προκαλείται. Θα πρέπει επίσης να υπάρξει συντονισμός σε μία κοινή ευρωπαϊκή Γραμμή βοήθειας και οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν σε ποιον απευθύνονται, πώς λειτουργεί η στήριξη. Όταν θα έχει τελειώσει η πιο αυστηρή φάση των περιορισμών της πανδημίας είναι σημαντικό να βελτιώσουμε τον Ευρωπαϊκό Ποινικό Κώδικα, η βία κατά των γυναικών είναι εγκληματική πράξη και γι' αυτό είναι απαραίτητο οι αρχές και τα δικαστήρια να συνεργάζονται μεταξύ τους ώστε να εφαρμοστεί ένας συγκεκριμένος οδικός χάρτης δικαιοσύνης».

Πηγή: ΕΡΤ

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2YNAELR
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη