Ποιος ήταν ο τελευταίος εν ζωή Βρετανός στρατιώτης του Α΄ Π.Π.;Ο Harry Patch γεννήθηκε στο χωριό Combe Down του Somerset το 1898. 

Δύο χρόνια μετά την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1916, κατετάγη στον Βρετανικό Στρατό. Λίγους μήνες αργότερα προήχθη σε υποδεκανέα, μα σύντομα έχασε τον βαθμό του λόγω πειθαρχικού παραπτώματος. Έως το καλοκαίρι του 1917 υπηρετούσε στην πατρίδα του, λαμβάνοντας την απαραίτητη εκπαίδευση για τη δράση που θα ακολουθούσε. Τον Ιούνιο του ίδιου έτους μετέβη στη Γαλλία. Πολεμώντας στην Τρίτη Μάχη του Υπρ (γνωστή και ως Μάχη του Passchendaele), τραυματίστηκε από έκρηξη οβίδας στις 22 Σεπτεμβρίου. Η παρουσία του στο Δυτικό Μέτωπο δεν διήρκεσε πολύ: στις 23 Δεκεμβρίου 1917 επέστρεψε στη Βρετανία, παραμένοντας πάντως στο στράτευμα έως τη λήξη της παγκόσμιας σύρραξης. 

Στα έτη του Μεσοπολέμου, ο Βρετανός στρατιώτης εργάστηκε ως υδραυλικός στο Bristol κι έπειτα ως διευθυντής εταιρίας με υδραυλικά είδη στην ίδια πόλη. Με το πέρασμα του χρόνου, η προσφορά του αναγνωρίστηκε. Έτσι, μεταξύ άλλων, χρίστηκε ιππότης της Γαλλικής Λεγεώνας της Τιμής το 2009. 

Απεβίωσε στις 25 Ιουλίου 2009, σε ηλικία 111 ετών. 
Όντας ο τελευταίος εν ζωή στρατιώτης του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η κηδεία του τελέστηκε μεγαλοπρεπώς στο Somerset.


Σημ.: Μπορείτε να ακούσετε το τραγούδι που έγραψαν προς τιμήν του οι Radiohead πατώντας εδώ.from storia95 https://ift.tt/3hCg5s0
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.