O Γιάννης Οικονόμου για το ζήτημα με τα αγριογούρουνα στη Φθιώτιδα


Επανέρχομαι για το πρόβλημα με τα αγριογούρουνα με επιστολή προς τους αρμόδιους Υπουργούς

Μετά την ερώτηση που κατέθεσα στις 15/6/2020 (δείτε εδώ t.ly/kULx) για το ζήτημα με τα αγριογούρουνα στη Φθιώτιδα επανέρχομαι στο θέμα με επιστολή που απέστειλα προς τους αρμόδιους υπουργούς διότι τις τελευταίες μέρες φαίνεται ότι το πρόβλημα επιδεινώνεται τόσο με τα τροχαία ατυχήματα που προκαλούν τα αγριογούρουνα -μόνο τα τελευταία δύο χρόνια έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 20 τροχαία από αυτή την αιτία -όσο και με τις ζημιές που προξενούν στις καλλιέργειες οι οποίες μάλιστα δεν αποζημιώνονται. Μέσω της επιστολής ζητάω το συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων για να προχωρήσουν σε ενέργειες που θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το εν λόγω ζήτημα.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

Προς
-κ. Κ. Χατζηδάκη,
Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
- κ. Π. Θεοδωρικάκο,
Υπουργό Εσωτερικών
- κ. Μ. Βορίδη,
Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: Επιτακτική η ανάγκη για άμεση επίλυση του προβλήματος με τα αγριογούρουνα

Αξιότιμοι κ. Υπουργοί

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας εκφράσω την έντονη ανησυχία των πολιτών της Φθιώτιδας για το πολύ σοβαρό ζήτημα με τα αγριογούρουνα που παρατηρείται σε πολλές περιοχές του νομού. Το ζήτημα κρίνεται εξόχως σοβαρό διότι τα αγριογούρουνα προκαλούν όχι μόνο ανεπανόρθωτες καταστροφές σε καλλιέργειες (οι οποίες και δεν αποζημιώνονται), αλλά και πολλά τροχαία ατυχήματα στο οδικό δίκτυο με αποτέλεσμα τους σοβαρούς τραυματισμούς των διερχόμενων οδηγών.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα πρόσφατα, στις 25/6/2020, κατέθεσα ερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού έλεγχου προς τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης. Αναγκάζομαι όμως με την παρούσα επιστολή να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου μεταφέροντας παράλληλα τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των κατοίκων των περιοχών της Ανατολικής & της Δυτικής Φθιώτιδας, του Δομοκού και της Λοκρίδας αφού αν δεν γίνει κάτι άμεσα για να αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι ζήτημα χρόνου να θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι τα δύο τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 20 τροχαία ατυχήματα που προκλήθηκαν από αγριογούρουνα ενώ αμέτρητες και ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές σε καλλιέργειες. Ενδεικτικά επισυνάπτω τα σχετικά δημοσιεύματα από τα ΜΜΕ.

Κρίνεται λοιπόν επιτακτική η ανάγκη πριν θρηνήσουμε θύματα να δράσουμε άμεσα δεδομένου μάλιστα ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι καθημερινό φαινόμενο οι εικόνες και τα βίντεο στα τοπικά ΜΜΕ με τις επελάσεις των αγριογούρουνων σε δρόμους, καλλιέργειες και αυλές σπιτιών γεγονός που σημαίνει ότι η κατάσταση καθημερινά επιδεινώνεται.

Πρόκειται φυσικά για ένα σύνθετο ζήτημα αφού στο συγκεκριμένο θέμα εμπλέκεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος (ορισμός κυνηγετικής περιόδου, σχέση με δασαρχεία), το Υπουργείο Εσωτερικών ( εποπτεία αποκεντρωμένων διοικήσεων που έχουν στην αρμοδιότητα τους τα δασαρχεία, περιφέρειες με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες που εμπλέκονται στην υγειονομική αξιολόγηση του θηράματος) και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (προστασία και αποζημίωση καλλιεργητών).

Απαιτείται ο συντονισμός για την εκπόνηση ενός συγκεκριμένου σχεδίου για την αντιμετώπιση του προβλήματος προκειμένου να αποφύγουμε τα χειρότερα αλλά και τα ημίμετρα καθώς και τις παράνομες πρακτικές που εγκυμονούν ευρύτερους κινδύνους για το οικοσύστημα και τη δημόσια υγεία. Ένα σχέδιο που θα λαμβάνει υπόψιν του τόσο τις πολλαπλές συναρμοδιότητες διάφορων υπηρεσιών όσο και το γεγονός ότι οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών βρίσκονται πλέον σε απόγνωση.

Με εκτίμηση,

Γιάννης Οικονόμου
Βουλευτής Φθιώτιδας
Νεότερη Παλαιότερη