Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΥΔΡΑ

Η πίστη των Υδραίων στην Ορθόδοξη Χριστιανοσύνη χαρακτηριζόταν πάντα από ευλάβεια βαθύτατη. Απόδειξη η σημαία-λάβαρό τους με την οποία πολέμησαν το 1821 και όπου ο σταυρός επικάθηται της ημισελήνου. Απόδειξη και τα 150 μοναστήρια, εκκλησίες, ναΰδρια που ανήγειραν στο νησί τους, χτισμένα όλα, έως το μικρότερο, με φανερή αγάπη και σεβασμό.
«Το Μοναστήρι...»
Στο λιμάνι της Υδρας βρίσκεται ο Καθεδρικός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Κτίσθηκε το 1648 και ώςτο 1832 λειτούργησε ως μονή. Το 1769 ο ναός και τα κελιά καταστράφηκαν από μεγάλο σεισμό. Με μεγάλο όμως ζήλο, που έχει μείνει ιστορικός, οι Υδραίοι, γυναίκες και άνδρες κάθε ηλικίας, έλαβαν μέρος στην εκ νέου ανοικοδόμηση.
Το ιστορικό μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, με τον ομώνυμο ναό. Εδώ φυλακίσθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 1825 ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης έπειτα από απόφαση της κυβερνήσεως Κουντουριώτη.

Το καθολικόν της Εκκλησίας είναι τρίκλιτος θολωτή Βασιλική ανατολικού σχήματος με τρούλο βυζαντινής τεχνοτροπίας και διαιρείται σε τρία μέρη. Ο κεντρικός ναός είναι αφιερωμένος στη μνήμη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το δεξιόν παρεκκλήσιον στη μνήμη του Αγίου Χαραλάμπους και το αριστερό στον Αγιο Νικόλαο. Αξίζει να αναφερθεί το έξοχο τέμπλο από μάρμαρο καθώς και δύο κωδωνοστάσια, μικρό και μεγάλο, κατασκευασμένα από μάρμαρο. Εδώ, στο ιστορικό αυτό μοναστήρι, εγίνοντο τα Συμβούλια των προεστών της Υδρας προ και κατά τη διάρκεια της Επαναστάσεως και εδώ στεγάζεται σήμερα η δημαρχία του νησιού. Υπάρχει, επίσης, μικρό μουσείο στο οποίο ευρίσκονται πολύτιμα ιερατικά άμφια και αφιερώματα.
Προφήτης Ηλίας
Το ιστορικό μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, με τον ομώνυμο ναό, ιδρύθηκε το 1815. Το μοναστήρι αυτό συνδέεται και μ’ ένα δυσάρεστο γεγονός της Επανάστασης του 1821. Εδώ, στις 6 Φεβρουαρίου 1825, φυλακίσθηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης έπειτα από απόφαση της κυβερνήσεως Κουντουριώτη, και παρέμει-νε κρατούμενος επί τέσσερις μήνες μαζί με άλλους αγωνιστές.
Το κελί στο οποίο διέμεινε ο μεγάλος αγωνιστής αποτελεί σήμερα ένα αξιοθέατο του μοναστηριού αλλά και μία ιστορική υπόμνηση... Η εκκλησία της Μονής είναι βυζαντινού ρυθμού που καταλήγει σε οξυγώνιο αέτωμα με τρούλο οκταγωνικό. Σώζονται επίσης κειμήλια και εικόνες αρχαιότερου ναΐσκου.
Αγία Ευπραξία
Γυναικείο Μοναστήρι που ιδρύθηκε το 1821 και βρίσκεται στο όρος Προφήτης Ηλίας, με ομώνυμη μικρή αλλά πολύ όμορφη εκκλησία. Φημισμένα είναι τα υφαντά της μονής που κατασκευάζουν οι μοναχές.
Άγιος Κυπριανός
Ο Άγιος Κυπριανός δεν είναι άλλο παρά ένα ταπεινό ερημοκλήσι, χτισμένο κοντά στη θάλασσα. Και όμως αποτελεί το πιο ονομαστό και αγαπητό ξωκκλήσι της Ύδρας.

Είναι γνωστό με το όνομα «Κλίσιζα με βερ» (μικρή εκκλησία κτισμένη με κρασί). Κατά το θρύλο ένας καπετάνιος ονόματι Δημήτριος Σαρκώσης γύριζε στην Υδρα με φορτωμένο το πλοίο του με κρασί, ύστερα από μακρινό ταξίδι. Λίγο πριν φθάσει στο λιμάνι, και ενώ βρισκόταν κοντά στα ερημονήσια Τρίκερι και Στρογγυλό, ο καιρός χάλασε. Η τρικυμία ήταν μεγάλη και το πλοίο κινδύνευε να πέσει στα βράχια της Ύδρας. Τάμα έκανε τότε ο καπετάν Δημήτρης ότι αν σωθούν θα έκτιζε εκκλησία στο όνομα του Αγίου που εκείνη την ημέρα εόρταζε και πως αντί νερό θα χρησιμοποιούσαν κρασί! Το καράβι σώθηκε βρίσκοντας σωτηρία σε έναν έρημο μικρό όρμο και εκεί, κατά το τάμα, κτίστηκε ο ναός που και σήμερα προσφέρει καταφύγιο στους ναυτικούς όταν η θάλασσα αγριεύει.
Υπαπαντή
Ιστορική ενοριακή εκκλησία συνυφασμένη με μερικά από τα πιο ένδοξα ονόματα της Ύδρας. Ιδρύθηκε το 1780 από τον Λάζαρο Κόκκινη, παππού των Λάζαρου και Γεώργιο Κουντουριώτη καθώς και της θρυλικής Μπουμπουλίνας.
Από πολλούς θεωρείται ως η ωραιότερη εκκλησία του νησιού. Πρόκειται για σταυρικό ναό μετά τρούλου και τυμπάνου και ημικυκλικών χορών. Θαυμάσιας ξυλογλυπτικής τέχνης είναι το τέμπλον, ενώ μεγάλης αξίας θεωρούνται οι υπάρχουσες εικόνες και ονομαστές είναι οι καμπάνες του για τον γλυκύτατο αλλά και δυνατό τους ήχο. Στον περίβολο της εκκλησίας υπάρχουν μεταξύ άλλων οι τάφοι του Γεωργίου Κουντουριώτη και του ναυάρχου Γ. Σαχτούρη. Ενδιαφέρουσα πληροφορία αποτελεί το ότι το 1828 στην ενορία της Υπαπαντής ανήκουν 51 οικογένειες, με σύνολον ενοριτών 382 άτομα. Στην Ιερά Μονή της Παναγίας στη Ζούρβα ανήκει ο ναός του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου. Μικρός ναός, καθαρά βυζαντινού ρυθμού, κτισμένος με πελεκητή πέτρα, αποτελούσε τάμα του γέροντος της Μονής Δανιήλ Σιάκου, που δεν ε-πρόλαβε να το εκπληρώσει. Οι μοναχές του μοναστηριού, όμως, κατάφεραν με μεγάλη θέληση να τον αποπερατώσουν το 1979 και να τον αφιερώσουν επίσης στον Αγιο Νεκτάριο Αιγίνης και Γεώργιον νεο-μάρτυρα εξ Ιωαννίνων.
Πηγές:
Π. Δημητρών Γκίκα Χελιώτη - Υδραίου, «Η Χριστιανική Υδρα», 1838. 
Γ. Ν. Σαχίνης, «Εκκλησάκια - Εκκλησίες -Ερημοκλήσια Υδρας», Πειραιάς, 1980. 
Θεοό. Κοντερης, «Υδρα και Μοναστήρια της Υδρας», 1939. 
I. Μυρικλή, «Ταξείδι στην Ύδρα», 1957.
ΥΔΡΑ ΤΟ ΔΟΞΑΣΜΕΝΟ ΝΗΣΙ 7 ΗΜΕΡΕΣ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΘΗΝΑ 1993


from ανεμουριον https://ift.tt/2KiBNCK
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη