Όλο το σχέδιο για τις επικουρικές συντάξεις: Ατομικός λογαριασμός, ανά τριετία τα πακέτα ασφάλισης

Όλο το σχέδιο για τις επικουρικές συντάξεις: Ατομικός λογαριασμός, ανά τριετία τα πακέτα ασφάλισης

Ένα νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης που θα είναι δημόσιο κεφάλαιοποιητικο δημιουργώντας ατομικό λογαριασμό για κάθε ασφαλισμένο προωθεί το Υπουργείο Εργασίας και ειδικότερα ο νέος υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου.

Το νέο σύστημα θα προβλέπει την δυνατότητα ένταξης εφόσον το επιθυμούν των εργαζομένων ως 35 ετών, ενώ θα ενταχθούν υποχρεωτικά οι νέοι που θα εισέλθουν στην αγορά εργασίας αμέσως μετά την νομοθέτηση του νέου ταμείου. Οικειοθελώς θα μπορούν να ενταχθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες που μέχρι σήμερα δεν καταβάλουν εισφορές και δεν έχουν επικουρική ασφάλιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ασφαλισμένοι ανάλογα με την ηλικία τους θα μπορούν να επιλέγουν ανά τριετία, τα «πακέτα» ασφαλιστικής κάλυψης υψηλού, μεσαίου και χαμηλού ρίσκου.

Ειδικότερα το νέο σύστημα αφορά μόνο στην επικουρική ασφάλιση και σε καμία περίπτωση δεν αφορά στις κύριες συντάξεις και στο εφάπαξ. Παράλληλα δεν θα υπάρξει παρέμβαση στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, δεδομένου ότι με βάση παλαιότερη ρύθμιση η αναπροσαρμογή του έχει -ούτως ή άλλως- συνδεθεί με το προσδόκιμο ζωής.

Στο νέο σύστημα, θα ενταχθούν: α) νέοι εργαζόμενοι, β) παλαιοί (εθελοντικά) και γ) ασφαλισμένοι σε κλάδους για τους οποίους δεν υπήρχε πρόβλεψη για επικουρική ασφάλιση (εθελοντικά).

Κάθε ασφαλισμένος θα διαμορφώνει ατομικό ασφαλιστικό λογαριασμό και οι εισφορές του δεν θα κατευθύνονται για την καταβολή της σύνταξης των παλαιοτέρων εργαζομένων, ενώ οι εισφορές, στο τέλος του εργασιακού βίου θα χορηγούνται υπό την μορφή σύνταξης και όχι ως εφάπαξ παροχή.

Το σύστημα, θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του Δημοσίου, ενώ εντός αυτού θα δραστηριοποιούνται και ιδιωτικές εταιρείες. Να σημειωθεί ότι θα υπάρξει ρήτρα διατήρησης του κεφαλαίου, ώστε να μειωθούν οι συνέπειες πιθανού επενδυτικού κινδύνου.

Αναλυτικότερα με το νέο Επικουρικό, οι εισφορές των νεοασφαλισμένων μισθωτών δεν θα χρησιμοποιούνται για την πληρωμή των σημερινών επικουρικών συντάξεων, αλλά θα κεφαλαιοποιούνται στον «ατομικό κουμπαρά» του κάθε ασφαλισμένου.

Τα ποσά θα επενδύονται σε επιλογές χαμηλού ή υψηλότερου ρίσκου, με στόχο την αύξηση της σύνταξης.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακλόγλου ο οποίος μίλησε σε φόρουμ με θέμα «Αξιόπιστο Σχέδιο για το ασφαλιστικό», που οργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών, το «νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο για το Ασφαλιστικό» θα παρέχει εγγύηση για τους συνταξιούχους και τους παλαιούς εργαζόμενους και παράλληλα βεβαιότητα για τους νέους σχετικά με την απρόσκοπτη παροχή των επικουρικών συντάξεων.

Σημειώνοντας ότι «αυτό που θέλει να κάνει η κυβέρνηση είναι ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, το οποίο να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των νέων εργαζομένων, παρέχοντας παράλληλα εγγυήσεις για τα δικαιώματα των απερχομένων γενεών.

Αυτό που προτείνει η κυβέρνηση είναι το σύστημα κύριας ασφάλισης να παραμείνει αναδιανεμητικό όπως είναι τώρα και το επικουρικό να μετατραπεί σταδιακά σε κεφαλαιοποιητικό.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας το νέο σύστημα θα είναι κεφαλαιοποητικό αλλά θα παραμείνει σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης θα είναι δηλαδή δημόσιο κεφαλαιοποιητικό. «Θα συμπεριλάβει υποχρεωτικά τους νέους ασφαλιζόμενους και προαιρετικά ίσως και κάποιους άλλους που δεν έχουν επικουρική σύνταξη ή που βρίσκονται στις νεότερες εργασιακά ηλικίες».

Πριν τις τελικές αλλαγές στο σύστημα επικουρικής ασφάλισης η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε εξαντλητικό διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους.

Με το νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα ενεργοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2022 και ο κάθε εργαζόμενος θα καταβάλλει για τη δική του σύνταξη τις εισφορές που αναλογούν στον μισθό του και με την πάροδο των ετών θα «χτίζει» το ποσό της επικουρικής του σύνταξης. Θα διαθέτει τον δικό του ατομικό λογαριασμό στο ΕΤΕΑΕΠ και τα χρήματά του θα επενδύονται βάσει της στρατηγικής που ο ίδιος έχει επιλέξει, ανάμεσα σε τρία επενδυτικά προϊόντα χαμηλού, μεσαίου και υψηλού ρίσκου.

Η κυβέρνηση, αναμένεται να αναλάβει την σχετική νομοθετική πρωτοβουλία έως το τέλος του έτους, με το κόστος της σταδιακής μετάβασης στο νέο σύστημα να υπολογίζεται σε τουλάχιστον 40 δις ευρώ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπουργό Εργασίας Τάσο Γιαννίτση και τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς και πρώην διοικητή του ΙΚΑ Μιλτιάδη Νεκτάριο, που συμμετείχαν στο φόρουμ, οι δομικές αλλαγές στο ασφαλιστικό είναι μονόδρομος, δεδομένου ότι παρά τις παρεμβάσεις που έγιναν από το 2009, το αφανές έλλειμμα του συνταξιοδοτικού συστήματος ανέρχεται στα 350 δις ευρώ, με αυξητικές τάσεις, επηρεάζοντας τα δημόσια οικονομικά.



via Ειδησεις https://ift.tt/2RUJN0o
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη