Γιώργος Δάμτσιος: Κάθε μυστικό σου


Κάποια πράγματα στη ζωή έχουν ειδικό βάρος. Είναι ικανά να μεταβάλουν σημαντικά ατομικές, οικογενειακές ή ακόμα και κοινωνικές ισορροπίες. Ένα από αυτά, ίσως από τα πλέον σημαντικά, είναι η διαρροή ενός μυστικού. Έχει τη δύναμη να αλλάξει ακόμα και την έκβαση ενός πολέμου, μέσω μιας κρίσιμης μάχης. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει ότι ο Εφιάλτης πρόδωσε ένα ορεινό μονοπάτι στους Πέρσες, κάνοντας έτσι τον Λεωνίδα να ηττηθεί στις Θερμοπύλες. Αν το μυστικό είχε παραμείνει ασφαλές, τότε ίσως το αποτέλεσμα της μάχης να ήταν διαφορετικό.

Από την άλλη, όμως, και εστιάζοντας πλέον σε ατομικό επίπεδο, υπάρχει άραγε πάντοτε κάποιο σημαντικό μυστικό πίσω από τον καθένα από εμάς; Κρύβουμε πράγματα από τους ερωτικούς μας συντρόφους, από τους γονείς, τα παιδιά και τα αδέλφια μας, επειδή αν αυτά έφταναν στα αυτιά τους θα δημιουργούσαν ανεπανόρθωτη ζημιά στις σχέσεις μας; Μήπως κάνουμε το ίδιο και με τους φίλους και τους συνεργάτες μας; Μήπως κάνουν κι αυτοί το ίδιο με εμάς; Και αν ισχύει σχεδόν για όλους μας κάτι από τα παραπάνω, τότε γιατί διατεινόμαστε ότι πλέον έχουμε εξευγενιστεί σαν όντα; Μήπως επειδή φοβόμαστε τις συνέπειες αυτών των αποκαλύψεων; Επειδή θα ανακαλύπταμε ότι πίσω από τα φαινομενικά φιλήσυχα πρόσωπά μας, κρύβονται οι αληθινοί εαυτοί μας;

Αν δεχτούμε λοιπόν ότι υπάρχουν τέτοια μυστικά, τότε το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε να τα κρύβουμε επιμελώς, έτσι ώστε να είμαστε «ένας ακόμα εξευγενισμένος άνθρωπος». Αν και πάντα θα φοβόμαστε εκείνη τη στιγμή που κάποιος θα έβρισκε τον τρόπο να τα ανακαλύψει. Διότι οι μετέπειτα συνέπειες θα ήταν πολύ οδυνηρές.

Αυτό είναι συνολικά το ένατο βιβλίο που εκδίδω, αλλά παραδέχομαι ότι η τροφή για σκέψη που μου έδωσε ήταν πρωτοφανής.

Το Κάθε μυστικό σου είναι ένα βιβλίο που μου έδωσε την ευκαιρία να μελετήσω αυτά τα δεδομένα και νομίζω ότι θα τη δώσει και σε κάθε αναγνώστη του. Διότι σε αυτό υπάρχει ένας άντρας, ο οποίος για κάποιον ανεξήγητο λόγο μπορεί και γνωρίζει τα πάντα για έξι συνανθρώπους του. Μυστικά που είναι πολύ σοβαρά και σε πρώτη φάση δεν φαίνεται να ταιριάζουν επ’ ουδενί με το προφίλ του «εξευγενισμένου ανθρώπου» που όλοι φέρουν. Χάρη σε αυτά, καταφέρνει να τους απαγάγει πολύ εύκολα και στη συνέχεια να τους φυλακίσει σε ένα υπόγειο. Και το κακό γι’ αυτούς είναι ότι ο ίδιος, εκτός από τις αφύσικες γνώσεις που διακατέχει, νιώθει και σαν ενός είδους τιμωρός. Αυτοαποκαλείται «Εξαγνιστής» και θεωρεί ότι εκείνοι αξίζουν μια πολύ σκληρή τιμωρία, εκτός και αν ομολογήσουν τα όσα κρύβουν, δείχνοντας πραγματική μεταμέλεια.

Αυτό είναι συνολικά το ένατο βιβλίο που εκδίδω, αλλά παραδέχομαι ότι η τροφή για σκέψη που μου έδωσε ήταν πρωτοφανής. Όσο το έγραφα, έβαζα τον εαυτό μου επανειλημμένως στη θέση των απαχθέντων, προσπαθώντας να κατανοήσω τις σκέψεις τους και προσπαθώντας να βρω την τόλμη και να απαντήσω για το τι θα έκανα εγώ, αν στεκόμουν απέναντι από τον Εξαγνιστή. Όσο για τη δική του παρουσία στο τραπέζι των εσωτερικών μου αναλύσεων, ομολογώ ότι ήταν πολύ επιβλητική. Μου έδωσε την ευκαιρία να μελετήσω κατακριτέες συμπεριφορές του ανθρώπινου είδους από μια ιδιαίτερη οπτική.

Το βιβλίο ωστόσο δεν είναι αμιγώς ψυχολογικό θρίλερ. Ανήκει στη σειρά «Ευγενείς Άγριοι» των Εκδόσεων Bell και παράλληλα με την ιστορία του υπογείου υπάρχει και μια αστυνομική υποπλοκή, η οποία εξελίσσεται στην ίδια περιοχή. Στη συγκεκριμένη πρωταγωνιστεί ο Ελληνοαμερικανός ιδιωτικός ερευνητής Τζορτζ Ντόρμερ (ήρωας της σειράς), ο οποίος έχει κληθεί να μελετήσει μια υπόθεση εκβιασμού. Στην ουσία, δηλαδή, υπάρχει μια ακόμα διαρροή μυστικού. Ο αναγνώστης πάντως σύντομα θα αντιληφθεί ότι οι δύο ιστορίες τέμνονται και ότι η αλληλεπίδρασή τους θα είναι καθοριστική για όλους τους χαρακτήρες της υπόθεσης.

Εύχομαι πραγματικά το βιβλίο να προβληματίσει τους αναγνώστες του με τον ίδιο τρόπο που προβλημάτισε και μένα. Πέρασα υπέροχα μαζί του και αυτό, ευτυχώς, δεν είναι μυστικό.

Κάθε μυστικό σου
Γιώργος Δάμτσιος
Εκδόσεις Bell
368 σελ.
ISBN 978-960-507-141-7
Τιμή €9,90

diastixo.gr
Νεότερη Παλαιότερη