Στην Ελλάδα ο Πομπέο την ερχόμενη εβδομάδα (video)

Στην Ελλάδα ο Πομπέο την ερχόμενη εβδομάδα (video)

Στην Ελλάδα αναμένεται να βρεθεί την επόμενη εβδομάδα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Όπως μετέδωσε νωρίτερα η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον Λένα Αργύρη, σύμφωνα με πληροφορίες, προετοιμάζεται επίσκεψη του κ. Πομπέο στη Θεσσαλονίκη και τη Σούδα μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Στο μεταξύ, νέο μήνυμα με αποδέκτη την Άγκυρα έστειλε ο Εμμανουέλ Μακρόν, τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας, με φόντο το ορόσημο της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Στο Αζαξιό στείλαμε ένα καθαρό μήνυμα προς την Τουρκία: ας ανοίξουμε και πάλι έναν υπεύθυνο διάλογο, καλόπιστα και χωρίς αφέλεια. Το ίδιο μήνυμα εστάλη και από το Ευρωκοινοβούλιο. Φαίνεται να έχει εισακουστεί. Ας προχωρήσουμε» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Δεν δίνουμε προσοχή σε επίμονες προκλήσεις, δίνουμε χώρο στη διπλωματία αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανάρτησή ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη Αριάνα Φερεντίνου η οποία ενημερώνει ότι η Τουρκία προχώρησε χθες το βράδυ σε νέες Navtex.

Οι συζητήσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα για την οριστικοποίηση της φόρμουλας επανέναρξης των διερευνητικών επαφών βρίσκονται σε συνεχή εξέλιξη. Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η ανακοίνωση για το άνοιγμα της αυλαίας στις διερευνητικές να πραγματοποιηθεί πριν τη Σύνοδο Κορυφής της 24ης και 25ης Σεπτεμβρίου, προκειμένου αυτές να ξεκινήσουν μετά το…ραντεβού των ηγετών στις Βρυξέλλες

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας «Έχουμε μπροστά μας το ορόσημο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτή την Πέμπτη και Παρασκευή. Θα υιοθετηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ένας κατάλογος κυρώσεων, που έχει ήδη εγκριθεί από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Μένει στην Τουρκία με τη συμπεριφορά της να δείξει ότι αυτά που λέει για αποκλιμάκωση τα εννοεί, ώστε να μην ενεργοποιηθεί αυτός ο κατάλογος. Εμείς δεν θέλουμε να εφαρμοστούν κυρώσεις, θέλουμε αποκλιμάκωση».

Ακόμα μία τηλεφωνική συνομιλία με το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γιένς Στόλντεμπεργκ, είχε ο Νίκος Δένδιας. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στις διεργασίες για την θέσπιση ενός μηχανισμού αποκλιμάκωσης της έντασης. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει νέα συνάντηση στρατιωτικών κλιμακίων Ελλάδας-Τουρκίας με τον πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ.

«Ουσιαστικός διάλογος θα λάβει χώρα στη βάση του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Χωρίς προκλήσεις και χωρίς απειλές. Δεν είναι νόμιμο η Τουρκία να θέτει ως προϋπόθεση διαλόγου την απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Οι περιστάσεις απαιτούν να είμαστε σε συνεχή εγρήγορση τονίζει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. «Το επιβεβαιώσαμε και με την άμεση αντίδρασή μας, όταν εκδηλώθηκε η πρόσφατη έκρυθμη κατάσταση με τον πλουν του ερευνητικού σκάφους. Θα το επιβεβαιώσουμε πάλι, όποτε το απαιτήσουν οι συνθήκες» υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Την ενότητα Ελλάδας και Κύπρου και την επιτακτική ανάγκη συντονισμού των δύο χωρών για τη διαφύλαξη της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους ανέδειξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενόψει της επικείμενης επίσκεψής της στη Λευκωσία.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι: «Οι ελληνικές κόκκινες γραμμές πρέπει να γίνουν ευρωπαϊκές, μέσω μιας διττής πολιτικής, που ασκεί πίεση με την απειλή ισχυρών κυρώσεων για την αποτροπή των παράνομων μεθοδεύσεων της Τουρκίας, σε συνδυασμό με μία θετική ατζέντα, εφόσον επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου»

Βασικό προαπαιτούμενο είναι να υπάρχει αποκλιμάκωση έμπρακτη, αλλά και ρητορική, διαμηνύει η Αθήνα στην Άγκυρα, με το χρόνο μέχρι τη Σύνοδο των ηγετών να κυλάει αντίστροφα.

Πηγή: ΕΡΤ

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος

Ανταπόκριση Κωνσταντινούπολη: Αριάνα Φερεντίνου

Ανταπόκριση Ουάσιγκτον: Λένα Αργύρη

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2FVK7ti
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη