Η τοποθέτηση του βουλευτή Φθιώτιδας Γιώργου Κοτρωνιά στην ολομέλεια της Βουλής για την τροπολογία που αφορά τη ΛΑΡΚΟ

Η τοποθέτηση του βουλευτή Φθιώτιδας Γιώργου Κοτρωνιά στην ολομέλεια της Βουλής, για την τροπολογία που αφορά τη ΛΑΡΚΟ.

"...Η ΛΑΡΚΟ για πολλά χρόνια και με ευθύνη πολλών διοικήσεων και κυβερνήσεων συσσωρεύει χρέη και τεχνικά προβλήματα με αποτέλεσμα να έχει φτάσει σε οριακό σημείο κινδυνεύοντας ανά πάσα στιγμή με λουκέτο.

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ με συγκεκριμένες και τολμηρές πρωτοβουλίες δρομολόγησε μια διαδικασία εξεύρεσης λύσης η οποία, είτε κάποιος συμφωνεί, είτε διαφωνεί, αυτή τη στιγμή είναι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί αν, πράγματι, θέλουμε λύση και αν πράγματι νοιαζόμαστε για τους εργαζόμενους, εκτός αν κλείνουμε τα μάτια και κάνουμε λαϊκισμό.

Με την προτεινόμενη τροπολογία ουσιαστικά γίνεται προσπάθεια επιτάχυνσης αυτών που προβλέπονταν στο άρθρο 21 του Ν.4664/20, των διαδικασιών δηλαδή, πρώτον της μεταβίβασης του ενεργητικού της υπό ειδική διαχείριση ΛΑΡΚΟ και δεύτερον της εκμίσθωσης των δημόσιων μεταλλείων και παραχώρησης του εργοστασίου που εκμεταλλεύεται η ΛΑΡΚΟ.

Είναι γνωστό ότι, η εταιρεία από τις 28-2-2020, με απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Αθηνών, τέθηκε σε ειδική διαχείριση λόγω γενικής και μόνιμης αδυναμίας εκπλήρωσης ληξιπρόθεσμων χρηματικών υποχρεώσεων σε προμηθευτές, ασφαλιστικούς οργανισμούς ακόμα και στο Δημόσιο και ορίστηκε Ειδικός Διαχειριστής, με σκοπό να τη διοικήσει και να την οδηγήσει κατά το διάστημα μέχρι την διάθεση των περιουσιακών της στοιχείων, σε συντονισμό με τον κύριο των μεταλλείων που είναι το Ελληνικό Δημόσιο.

Το Υπουργείο εκτιμά ότι, με την άμεση εκκίνηση του διαγωνισμού μεταβίβασης και εκμίσθωσης των περιουσιακών στοιχείων και μεταλλευτικών δικαιωμάτων εφαρμόζει την ύστατη λύση για τη διάσωση της, εξασφαλίζοντας την συνέχεια της παραγωγής νικελίου, προς όφελος της εθνικής οικονομίας αλλά και προς όφελος της τοπικής κοινωνίας της Μαλεσίνας, της Λάρυμνας, του Μαρτίνου.

Στόχος να προκηρυχθούν ΑΜΕΣΑ οι διαγωνισμοί από το Ελληνικό Δημόσιο και την ειδική διαχείριση της ΛΑΡΚΟ και σύμφωνα με αυτόν τον σχεδιασμό με την σημερινή τροπολογία συμπληρώνεται και το πλαίσιο συνεργασίας με το ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο το Ελληνικό Δημόσιο έχει αναθέσει την διενέργεια του διαγωνισμού για την αξιοποίηση των στοιχείων του Δημοσίου.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, όσοι καταγόμαστε από την περιοχή ζούμε τα συσσωρευμένα χρόνια προβλήματα της επιχείρησης και ασφαλώς βλέπουμε τις προσπάθειες για την διάσωση της ΛΑΡΚΟ με την μεθοδολογία που ακολουθείται, η οποία φαίνεται ότι είναι η μόνη πρόσφορη και ίσως αναγκαστική, μιας και βρισκόμαστε στο και πέντε, αφού η έλλειψη συντήρησης, τα θανατηφόρα ατυχήματα, τα χρέη προς όλους, καθιστούν την βιομηχανία μια βιομηχανία χωρίς μέλλον.

Μπορεί κάποιοι να διαφωνούν με τον τρόπο που βλέπει τη διάσωση η Κυβέρνηση, όμως μεγαλύτερη σημασία έχει το αποτέλεσμα και το αποτέλεσμα είναι : λειτουργία της ΛΑΡΚΟ και εργασία για τους εργαζόμενους .

Κανένας, ούτε το κράτος, ούτε καμμία Τράπεζα, ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να ενισχύσει σήμερα οικονομικά τη ΛΑΡΚΟ.

Για όλους εμάς, που ζούμε με τους εργαζόμενους για πολλά χρόνια και με τα 12.000 δορυφορικά επαγγέλματα που κινούνται γύρω από την ΛΑΡΚΟ, μία στρατηγικής σημασίας βιομηχανία για την χώρα μας και με την υπόθεση ότι το μη χείρον, που είναι η διακοπή λειτουργίας και η ανεργία όλων αυτών, περιμένουμε το βέλτιστο από το Υπουργείο, το οποίο, ασφαλώς, πρέπει να δείξει την απαραίτητη επιμέλεια, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, ώστε και η ΛΑΡΚΟ να διασωθεί, προς όφελος της εθνικής οικονομίας και οι εργαζόμενοι, είτε στη νέα επιχείρηση, είτε με μετατάξεις στο ευρύτερο Δημόσιο, να συνεχίσουν να εργάζονται προς όφελος της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας των τριών νομών. Και για όσους δεν μπορεί να βρεθεί άλλη λύση να γίνει πρόβλεψη πρόωρης συνταξιοδότησης ή υπαγωγής σε προγράμματα του ΟΑΕΔ για εργαζόμενους που πλησιάζουν τη συνταξιοδότηση.

Από το Blogger.