Λινού: Αυτό δεν είναι πραγματική καραντίνα, είμαστε σε κατάσταση πολέμου

Λινού: Αυτό δεν είναι πραγματική καραντίνα, είμαστε σε κατάσταση πολέμου

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού, μιλώντας στο Mega για τον κορονοϊό, δήλωσε ότι «χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί είμαστε σε κατάσταση ύπουλου πολέμου, κανείς δεν γνωρίζει ποιον θα χτυπήσει η πανδημία».

Η κ.Λινού επανέλαβε την ανάγκη για τη λήψη μέτρων που θα είναι εφαρμόσιμα και αποδεκτά από τους πολίτες. «Δεν αρκεί μόνο να εξαγγέλλεις μέτρα, αλλά θα πρέπει να τα κάνεις επιθυμητά, εφικτά και πιστευτά. Και αυτό είναι αρκετά δύσκολο, με αυτή τη νόσο».

«Δεν είναι πραγματική καραντίνα αυτό που ισχύει τώρα, η πραγματική καραντίνα θα ήταν να μένουν όλοι στο σπίτι τους και να προμηθεύονται μόνο φάρμακα, νερό και φαγητό και να μην πηγαίνουν πουθενά ή να συναντούν κανένα. Δεν ξέρω αν μπορούμε να τα καταφέρουμε με οποιαδήποτε άλλη μορφή καραντίνας» συμπλήρωσε και τόνισε πως τα στοιχεία των επόμενων ημερών θα δείξουν την ανάγκη για λήψη ανάλογων μέτρων.

Σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας από την Πολιτεία, η κ.Λινού ήταν ξεκάθαρη. «Η Πολιτεία σχοινοβατεί. Είναι ανάμεσα στη διατήρηση της οικονομίας, της ψυχικής ισορροπίας των πολιτών και της καταπολέμησης της νόσου».

Παράλληλα, επανέλαβε την άποψή της ότι υπήρξε καθυστέρηση των μέτρων που θα ενθάρρυναν τους ανθρώπους να τηρήσουν την καραντίνα, τονίζοντας πως θα έπρεπε να υπάρχουν περισσότερες καμπάνιες ενημέρωσης, καθώς και σχετικές μελέτες που θα έπειθαν τους πολίτες. «Θα μας βοηθούσαν να πάρουμε έγκαιρα τοπικά μέτρα για να περιορίσουμε την πανδημία».

Τέλος, αναφέρθηκε στο παγκόσμιο ζήτημα αντιμετώπισης της πανδημίας, τονίζοντας ότι η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα είναι άπειρη στην αντιμετώπιση της πανδημίας. «Η προηγούμενη ήταν πριν 100 χρόνια και δεν είναι κανείς ζωντανός».

Προειδοποίηση Γώγου: Να μη κυκλοφορεί κανείς έξω, ελπίζω η Θεσσαλονίκη να μη γίνει Μπέργκαμο

Ο λοιμωξιολόγος Χαράλαμπου Γώγος, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στον ΣΚΑΪ, συνέστησε «να μην κυκλοφορεί κανένας έξω, στις περιοχές της Ελλάδας με αυξημένο επιδημιολογικά φορτίο κορονοϊού».

Παράλληλα, τονίζει ότι πρέπει να εφαρμοστεί σε μεγαλύτερη έκταση το lockdown. «Είμαστε στα όρια στη Θεσσαλονίκη, γι' αυτό και υπάρχει κινητικότητα στη Βόρεια Ελλάδα για να ανοίξουμε κι άλλες ΜΕΘ», ανέφερε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την ελπίδα του «να μη φτάσουμε στα όρια του Μπέργκαμο».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η ανάπτυξη επιπρόσθετων χώρων ΜΕΘ, ακόμα και σε χώρους όπως το Βελλίδειο, είναι μια σωστή σκέψη, αλλά προς το παρόν δεν χρειάζεται. «Σε μια κρίση πρέπει να είμαστε έτοιμοι», ανέφερε χαακτηριστικά και υπογράμμισε ότι το σημαντικό είναι ότι υπάρχουν διαθέσιμοι αναπνευστήρες.

Εξάλλου, όπως επεσήμανε ο κ. Γώγος, πρόβλημα υπάρχει και στη Λάρισα, όπου αυξάνονται τα κρούσματα.

Στο τραπέζι να μετατραπεί το Βελλίδειο σε κέντρο νοσηλείας Covid-19

Στα πλάνα της κυβέρνησης βρίσκεται και η «κατασκευή» κλινικών κορονοϊού κι εκτός νοσηλευτικών ιδρυμάτων, σε περίπτωση που η κατάσταση εκτροχιαστεί ακόμα περισσότερο. Σύμφωνα με την «Ώρα Ελλάδος» του Open TV, υπάρχει σχέδιο να μετατραπεί το Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο σε κλινική υποδοχής περιστατικών του κορονοϊού.

Η σκέψη είναι να διαμορφωθεί ο χώρος, έτσι ώστε να είναι σε θέση να υποδεχθεί ήπια περιστατικά που δεν χρίζουν μηχανικής υποστήριξης, όπως για παράδειγμα ασθενών που χρειάζονται παροχή οξυγόνου.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και του ΑΠΘ, χτυπά «καμπανάκι» για το μέλλον των νοσοκομείων της πόλης, των ΜΕΘ και των πολιτών στη Θεσσαλονίκη. Τα κρούσματα κορονοϊού στην πόλη αυξήθηκαν κατά 50%. Από τα 40.000 ενεργά κρούσματα πριν από μία εβδομάδα, σήμερα ανέρχονται σε 60.000 εν μέσω lockdown.

Πριν από δύο εβδομάδες, ο δείκτης θετικότητας επί των διενεργημένων τεστ βρισκόταν στο 5%, στην αρχή της καραντίνας στη Θεσσαλονίκη έφτανε το 11% και παρά τα αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της περαιτέρω διάδοσης του κορονοϊού σήμερα νοσεί το 32% των πολιτών που υποβλήθηκαν σε τεστ.



via Ειδησεις https://ift.tt/3ePtZqz

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη