Επιστρεπτέα προκαταβολή 6: Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις πληρωμές

Επιστρεπτέα προκαταβολή 6: Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις πληρωμές

Εφόσον δεν υπάρξει καθυστέρηση οι πρώτες πληρωμές για την επιστρεπτέα προκαταβολή 6 εκτιμάται ότι μπορεί να ξεκινήσουν άμεσα με έναν μεγάλο αριθμό να κόβονται εξαιτίας του ότι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις μείωσης τζίρου.

Θέμα ημερών είναι σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών η καταβολή των χρηματικών ποσών για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6. Σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα η δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής προκειμένου να γίνουν καταβολές χρηματικών ποσών μέσα στην εβδομάδα θα ανοίξει σήμερα αύριο, καθώς εκκρεμεί η υπογραφή της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης.

Αναφορικά με τον αριθμό τον δικαιούχων ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm, είπε ότι δεν υπάρχουν ακόμα οριστικά στοιχεία, ωστόσο η εκτίμηση είναι ότι ο αριθμός των δικαιούχων θα είναι πολύ μικρότερος, καθώς όπως και στην επιστρεπτέα προκαταβολή 5 ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων που υπέβαλαν αίτηση δεν είχε μείωση τζίρου ή δεν είχε τζίρο αναφοράς τα 200€ τον Ιανουάριο ή συνδυασμό αυτών.

Στο θέμα των ενοικίων ο κ. Σταϊκούαρα είπε ότι για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο υπεβλήθησαν προς επεξεργασία το Νοέμβριο 266 χιλιάδες αιτήσεις και τον Δεκέμβριο 304 χιλιάδες αιτήσεις . Από αυτές περίπου το 80% είναι δεκτές οι άλλες είναι ένα μικρό ποσοστό προς διόρθωση και το σημαντικότερο ποσοστό αυτού που απομένει είναι απορριπτέο. Όπως τόνισε έως σήμερα το υπουργείο Οικονομικών έχει καταβάλει στους ιδιοκτήτες 84,1 εκατομμύρια ευρώ, ενώ έχουν συμψηφιστεί 263.379 φορολογούμενους 42,8 εκατομμύρια ευρώ. Ειδικά για τον Νοέμβριο έχουν καταβληθεί 19,2 εκατομμύρια ευρώ σε 176.034 ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ για τον Δεκέμβριο σε 205.647 ιδιοκτήτες έχουν καταβληθεί 22,1 εκατομμύρια ευρώ.

Σχετικά με όσους απορρίφθηκαν από το σύστημα ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε ότι 21.000 ιδιοκτήτες είναι μη πληττόμενοι για χρήση επαγγελματικής στέγης, 11.860 το μηνιαίο μίσθωμα της δήλωσης δεν ταυτίζεται με το μηνιαίο μίσθωμα στη δήλωση πληροφοριακών στοιχείων της μίσθωσης, 19.600 δεν έχουν αναστολή σύμβασης εργασίας σε κατοικία μισθωτή ή συζύγου, 12.800 το ποσοστό μείωσης του ενοικίου είναι χαμηλότερο από τον προβλεπόμενο στο νόμο, ενώ 3.750 έχουν δηλώσει λύση της μίσθωσης.

Ερωτηθείς μέχρι πότε θα συνεχιστεί η χρηματοδοτική βοήθεια στους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «Μας προβληματίζει και το λιανεμπόριο και η εστίαση και ο τουρισμός. Ενδεικτικά κάθε 15 μέρες που παραμένει κλειστό το λιανεμπόριο στις κόκκινες περιοχές ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας μειώνεται κατά 0,8 με 0,9 % και το πρωτογενές αποτέλεσμα μειώνεται κατά 0,7%.

Εάν οι τουριστικές εισπράξεις είναι στο 40% των εισπράξεων του 2019 έναντι του 60% που είναι ένα άλλο σενάριο, το πρωτογενές αποτέλεσμα μειώνεται κατά 1,2% και ο ρυθμός ανάπτυξης σημαντικά κατά 1,5%. Άρα αντιλαμβάνεστε ότι και ο τουρισμός και το λιανεμπόριο και η εστίαση είναι κομβικά στοιχεία για να σταθεροποιηθεί η οικονομία και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε αυτούς τους κλάδους για όσο χρειαστεί».

Αναφορικά με το αν είναι εφικτό το 3,5% του ΑΕΠ ως ρυθμός ανάπτυξης και αν υπάρχει πιθανότητα να γίνει αναθεώρηση του προϋπολογισμού με βάση τα νέα δεδομένα, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά το οριστικό κλείσιμο του 2020, το οποίο θα γίνει σε μια εβδομάδα και συνέχισε «οι πρόδρομοι δείκτες της οικονομίας δείχνουν ότι υπάρχει ενδεχόμενο η επίδοση το 2020 να είναι καλύτερη από τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού και από αυτά που υποστηρίζουν πολλοί φορείς ή η αντιπολίτευση. Με βάση αυτό θα στηριχθεί και το 2021 γιατί υπάρχει πάντα μια μεταφορά μιας επίδοσης από τη μια χρονιά στην άλλη. Από την άλλη πλευρά όντως σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις μας η οικονομία λειτουργεί με περισσότερους περιορισμούς από ότι λειτουργούσε.

Στον προϋπολογισμό εκτιμούσαμε ότι ουσιαστικά τον Μάρτιο θα είναι περίπου 70 χιλιάδες οι εργαζόμενοι σε αναστολή δηλαδή ουσιαστικά θα υπολειτουργεί ένα μικρό κομμάτι της οικονομίας, τώρα φαίνεται ότι αυτός ο αριθμός των εργαζομένων θα είναι πολλαπλάσιος με ότι σημαίνει αυτό για τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για αυτό και είδατε ότι στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης της χώρας τα μέτρα τα οποία θα πάρουμε φέτος από 7,5 δις που είχαμε στον προϋπολογισμό πλέον ανέρχονται στα 11,6 δις. 11,2δις δημοσιονομικά και 400 εκατομμύρια χρηματοδοτικό ρευστότητας».

staikouras

Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι οι εκτιμήσεις σήμερα είναι ότι θα χρειαστούν αρκετά μεγαλύτερα και υψηλότερα μέτρα από τον προϋπολογισμό γιατί αυτές είναι οι ανάγκες όπως εξελίσσονται. Ωστόσο, απέφυγε να μιλήσει συγκεκριμένα για το μέγεθος του ελλείμματος, σημειώνοντας ότι «ιτο έλλειμμα σε σχέση με τον προϋπολογισμό θα είναι βαθύτερο, το χρέος υψηλότερο και ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης θα εξαρτηθεί από το 2020 και από το πόσο θα κρατήσει η κατάσταση το επόμενο χρονικό διάστημα. Υπενθυμίζω ότι στον προϋπολογισμό είχαμε και ένα δυσμενές σενάριο 1,5 ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερος ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης, δηλαδή αντί για 4,8% σε 3,3%. Οι θεσμοί στην τελευταία έκθεσή τους υποστηρίζουν περίπου 3,5%».

Σχετικά με τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν στον προϋπολογισμό προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι «άλλο δημοσιονομική ευελιξία και άλλο δημοσιονομικός εκτροχιασμός, αποδεικνύουμε δηλαδή ότι έχουμε δημοσιονομική ευελιξία , σε δύο μήνες προσθέσαμε περίπου 4 δις μέτρα για να βοηθήσουμε την κοινωνία αλλά αυτό δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε ένα δημοσιονομικό εκτροχιασμό που θα βρει μπροστά μας η χώρα».

Τέλος, αναφορικά με τη συζήτηση στην Ευρώπη και το περιθώριο περαιτέρω δημοσιονομικής ευελιξίας, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «το πρώτο πράγμα που θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί είναι η δημοσιονομική ευελιξία για το '21 και το '22. Φαίνεται ότι μέσα σε όλη την Ευρώπη δεν θα καλυφθούν οι απώλειες του 2020 μέσα στο 2021, θα χρειαστεί και το 2022 άρα αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί μια δημοσιονομική ευελιξία και το 2022.

Δεύτερον, θα πρέπει τα επεκτατικά μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής, δηλαδή ουσιαστικά τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, να παραμείνουν εν ζωή για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μέχρι να βεβαιωθούμε ότι επιτυγχάνεται σημαντική ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών» και πρόσθεσε «η δεύτερη συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο που γίνεται και θα γίνει είναι η διατήρηση των μέτρων αυτών μέχρι να επιτευχθεί η ανάκαμψη γιατί η ανάκαμψη θα οδηγήσει σε δημοσιονομική προσαρμογή και όχι μέτρα λιτότητας.

Μέχρι να σταθεροποιηθεί η ανάκαμψη και να ξέρουμε ότι πλέον έχει γυρίσει η οικονομία δεν θα πρέπει να μην υπάρχει στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Και το τρίτο κομμάτι είναι ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι κινήσεις για μείωση του βάρους των δημοσίων χρεών πρέπει να είναι συντονισμένες, στοχευμένες και να έχουν ως στόχο την ενδυνάμωση της ανάπτυξης».



via Ειδήσεις https://ift.tt/3bNQ7QV
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη