[1975] Οι τελευταίοι αντάρτες

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ 1974 / ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ - ΑΘΗΝΑ: ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 

Για τους ιστορικούς, ο ελληνικός εμφύλιος τελείωσε τον Αύγουστο του 1949, στο Γράμμο και το Βίτσι. Για τον Σπύρο Μπαλζάκη και τον Γιώργο Τζομπανάκη, όμως, ο εμφύλιος δεν τελειώνει παρά τον Φεβρουάριο του 1975, όταν οι δύο τελευταίοι αντάρτες του ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού, ανυπότακτοι επί 35 ολόκληρα χρόνια στα Λευκά Όρη της Κρήτης, αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τα κρησφύγετά τους και να επιστρέφουν, αμνηστευμένοι πλέον από την κυβέρνηση Καραμανλή, στα σπίτια τους. Μια μεγάλη φάλαγγα αυτοκινήτων που μεταφέρουν συγγενείς, φίλους, συντοπίτες και δημοσιογράφους υποδέχεται τους δύο άνδρες στον μικρό αγροτικό χωματόδρομο, έξω από το Θέρισο, το ορμητήριο του Βενιζέλου στον εθνικο-απελευθερωτικό αγώνα της Κρήτης.
Στο χωριό του Τζομπανάκη, οι «τελευταίοι των Μοϊκανών» γίνονται δεκτοί σαν λαϊκοί ήρωες. Όλο το βράδυ, το γλέντι συνεχίζεται τρικούβερτο, με ριζίτικα τραγούδια και τσικουδιά. Την άλλη μέρα, οι δύο άνδρες καταλύουν στο ξενοδοχείο «Κύδων» των Χανίων, όπου τους περιμένουν δεκάδες δημοσιογράφοι, ανυπομονώντας να στραγγίξουν αναμνήσεις και βιώματα από τη μυθιστορηματική τους ζωή. Έπειτα από επίμονες παρακλήσεις των συντακτών, δέχονται να αδειάσουν τους στρατιωτικούς σάκους τους από το λιτό τους περιεχόμενο: ένα αδιάβροχο, δύο κουβέρτες, μία ξυριστική μηχανή, βουνίσια βότανα για τις αρρώστιες και μια κρέμα...«Νιβέα» για τον ήλιο. Την επομένη, μεταφέρονται αεροπορικώς στην Αθήνα, όπου καταθέτουν ένα ματσάκι φασκομηλιάς και λίγα αγριολούλουδα από τα Λευκό Όρη στο μνημείο των ηρώων του Πολυτεχνείου. Για το εγγύς μέλλον προγραμματίζουν άλλο ένα «προσκύνημα στο Μαυσωλείο του Λένιν, στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας. Όσο για την αεροπορική τους εμπειρία, οι δύο άνδρες δεν φαίνονται ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι: Άλλωστε, δεν πέταξαν πιο ψηλά από τα 2.500 μέτρα, όσο ήταν το υψόμετρο του ορεινού τους καταφυγίου στο όρος Όρνιο, απ’ όπου, του καιρού βοηθούντος, μπορούσαν που και που να αγναντεύουν την Πελοπόννησο και τα Δωδεκάνησα...


from anemourion https://ift.tt/2qJLmEF
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη