Νέα έρευνα φέρνει τα πάνω - κάτω στις αποστάσεις σε εσωτερικούς χώρους

INTIME

Νέα έρευνα αλλάζει τα δεδομένα για τον κορονοϊό και τους κλειστούς χώρους. Εδώ και περίπου 1,5 χρόνο έχουν τοποθετηθεί σε όλα τα καταστήματα αυτοκόλλητα στο δάπεδο που ζητούν από τους πολίτες αποστάσεις τουλάχιστον 1,5 μέτρου.

Σύμφωνα με την έρευνα, όταν δεν φοράνε μάσκες οι πολίτες σε ένα κατάστημα, η απόσταση των δύο μέτρων δεν παρέχει καμία απολύτως ασφάλεια, σύμφωνα με τη νέα μελέτη (Donghyun Rim, Penn State)

Όχι δεν είναι αρκετή στους εσωτερικούς χώρους, απαντούν ερευνητές της Σχολής Αρχιτεκτονικής Μηχανικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια (Penn State), με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Sustainable Cities and Society» (τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα online πριν από τη δημοσίευσή τους στην έντυπη μορφή της επιθεώρησης στο τεύχος Οκτωβρίου).

«Εξερευνήσαμε την αερογενή μεταφορά σωματιδίων που έφεραν τον ιό και εκλύονταν από μολυσμένα άτομα εντός κτιρίων» εξήγησε ο Tζεν Πέι, πρώτος συγγραφέας της μελέτης και διδακτορικός φοιτητής Αρχιτεκτονικής Μηχανικής στο Penn State. «Διερευνήσαμε την επίδραση του αερισμού των κτιρίων και της τήρησης αποστάσεων ως στρατηγικές ελέγχου σε ό,τι αφορά την έκθεση σε αερομεταδιδόμενους ιούς σε εσωτερικούς χώρους».

Τρεις παράγοντες στο μικροσκόπιο

Οι ερευνητές εξέτασαν τρεις παράγοντες: την ποσότητα του αέρα και τον ρυθμό με τον οποίον αυτός ανανεώνεται εντός ενός χώρου, τις διαφορετικές στρατηγικές αερισμού του χώρου καθώς και τον τρόπο έκλυσης αερολύματος όταν κάποιος εκπνέει και όταν κάποιος μιλά. Επικεντρώθηκαν συγκεκριμένα σε αερόλυμα του ανθρώπινου αναπνευστικού συστήματος με μέγεθος της τάξεως του ενός ως 10 μικρομέτρων (σωματίδια με τέτοιο μέγεθος μπορεί να φέρουν τον SARS-CoV-2).

Ταξίδι στον χρόνο ρεκόρ του ενός λεπτού

«Σύμφωνα με τα αποτελέσματά μας, τα σωματίδια που φέρουν τον ιό και εκλύονται από ένα μολυσμένο άτομο όταν εκείνο μιλά και δεν φορά μάσκα μπορούν γρήγορα να ταξιδέψουν – για την ακρίβεια μέσα σε ένα λεπτό – ως τη ζώνη αναπνοής ενός άλλου ατόμου, ακόμη και αν τα δύο αυτά άτομα τηρούν απόσταση δύο μέτρων» σημείωσε o Ντονχιάν Ριμ, κύριος συγγραφέας της μελέτης, αναπληρωτής καθηγητής Αρχιτεκτονικής Μηχανικής στο Penn State. «Αυτό είναι πιο έντονο σε χώρους όπου δεν υπάρχει επαρκής αερισμός. Τα αποτελέσματα μαρτυρούν ότι η τήρηση αποστάσεων από μόνη της δεν είναι αρκετή ώστε να αποτρέψει την έκθεση στο αερόλυμα και πρέπει να επιβάλλεται σε συνδυασμό με άλλες στρατηγικές ελέγχου όπως η χρήση μάσκας και ο επαρκής αερισμός εντός εσωτερικών χώρων».



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3tLRxUv
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη