«Κλειδώνει» το έκτακτο μέρισμα σε ευάλωτα νοικοκυριά, τα σενάρια για χριστουγεννιάτικο μποναμά σε χαμηλοσυνταξιούχους

«Κλειδώνει» το έκτακτο μέρισμα σε ευάλωτα νοικοκυριά, τα σενάρια για χριστουγεννιάτικο μποναμά σε χαμηλοσυνταξιούχους

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση - κοινωνικό μέρισμα αναμένεται να δώσει η κυβέρνηση το Δεκέμβριο σε χιλιάδες νοικοκυριά ενώ εξετάζεται μποναμάς και σε συνταξιούχους.

Χριστουγεννιάτικο μποναμά λόγω ανάπτυξης ετοιμάζει να δώσει η κυβέρνηση σε πάνω από 200.000 νοικοκυριά, τα οποία θα πάρουν μέχρι και 900 ευρώ μέρισμα χάρη στο επιπλέον δημοσιονομικό περιθώριο που αφήνει η επικαιροποίηση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη σε επίπεδα ίσως και 6,5%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εξαγγείλει ήδη στη ΔΕΘ την έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Πρόκειται για τη διπλή καταβολή του χρηματικού βοηθήματος του πρώην ΚΕΑ ή αλλιώς το ποσό των έως 900 ευρώ που θα καταβληθεί ως μέρισμα σε περισσότερα από 200.000 ευάλωτα νοικοκυριά τα Χριστούγεννα.

Το εγγυημένο ποσό ορίζεται ως εξής:

για νοικοκυριό με δύο ενήλικα μέλη καταβάλλεται συνολικά ποσό ενίσχυσης 300 ευρώ. Με τη διπλή καταβολή του Δεκεμβρίου το ποσό θα φτάσει στα 600 ευρώ. Για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού θα υπάρχει προσαύξηση κατά 50 ευρώ.

Έτσι για παράδειγμα, νοικοκυριό με δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος λαμβάνει συνολικό ποσό ενίσχυσης 350 ευρώ. Με την καταβολή του Δεκεμβρίου θα πάρει 700 ευρώ. Δηλαδή θα πάρει άλλα τόσα ως χριστουγεννιάτικο επίδομα.

Συνταξιούχοι

Yπάρχουν εισηγήσεις στο οικονομικό επιτελείο για την καταβολή μερίσματος τα Χριστούγεννα σε χαμηλοσυνταξιούχους, με την επικρατέστερη δεξαμενή δικαιούχων να προέρχονται από τους συνταξιούχους που εισπράττουν κάτω από 1.000 ευρώ από κύρια και επικουρική σύνταξη, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται το έκτακτο "δώρο" να αφορά και άλλες κατηγορίες.

Υπενθυμίζεται πως η συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων είναι και η πλέον αδικημένη, καθώς είναι αυτή που δεν έλαβε αναδρομικά το 2020 και εξαιρέθηκε καθώς τότε πληρώθηκαν μόνο τα αναδρομικά από τις κύριες συντάξεις.

Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες τελικές αποφάσεις για το μέρισμα θα κλειδώσουν τον Νοέμβριο ή το αργότερο τον Δεκέμβριο, αφού πρώτα κατατεθεί το τελικό κείμενο του Προϋπολογισμού στη Βουλή καθώς είναι σε άμεση συνάρτηση με τους ρυθμούς ανάκαμψης του τρίτου τριμήνου, που θεωρείται πλέον βέβαιο ότι θα κινηθούν σε διψήφιο ποσοστό και ξεκαθαρίσει έτσι ο ακριβής δημοσιονομικός χώρος αλλά και ο φετινός ρυθμός ανάπτυξης.

Ένδειξη αναγνώρισης για τους υγειονομικούς

Σε ό,τι αφορά το δώρο στους υγειονομικούς θα δοθεί, επίσης, μέσα στο Δεκέμβριο. Πρόκειται για κάτι αντίστοιχο με εκείνο που έλαβαν το περασμένο Πάσχα υγειονομικοί των δημόσιων νοσοκομείων.

Το φετινό Πάσχα λόγω της υποχωρησης των κρουσμάτων και του ανοίγματος της αγοράς δεν δόθηκε τέτοιο επίδομα, ωστόσο, σε μία προσπάθεια να διορθώσει την κατάσταση το ΥΠΟΙΚ σχεδιάζει να δώσει αυτή τη βοήθεια ώς ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς των ανθρώπων της υγείας.



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3Fim41E
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη