Επίθεση με βιτριόλι: Συγκλόνισε στη δίκη ο ψυχίατρος της Ιωάννας και η Αννίτα Ναθαναήλ, «σκέφτηκε να δώσει τέλος στη ζωή της»

eurokinissi

Δεν εμφανίστηκε σήμερα, Πέμπτη 7 Οκτωβρίου, στη δικαστική αίθουσα η 36χρονη κατηγορούμενη Έφη Κακαράντζουλα για την επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου.

Ο Κωνσταντίνος Κοντοάγγελος, ο ψυχίατρος, που παρακολουθεί την Ιωάννα ανέφερε στην κατάθεση του ότι «έχω συναντήσει ανθρώπους χωρίς χέρι, χωρίς πόδι, χωρίς σάλπιγγα, αλλά ποτέ άνθρωπο χωρίς πρόσωπο.

Συγκλονίστηκα από την εικόνα, είδα έναν άνθρωπο που δεν έχει καμία ελπίδα, κανένα όνειρο, παρά μόνο τον προσωπικό της θάνατο. Την υποχρεωναν επί 3 τέταρτα να γυρίζει τα βλέφαρά, ένιωθε πόνο και διάθεση να αυτοκτονήσει. Καθήκον μου είναι να κρατήσω την Ιωάννα στη ζωή. Γίνεται προσπάθεια να ανακοπεί αυτή η κατάσταση. Έκλαιγε, δεν κοιμόταν, είχε χάσει 15 κιλά, καθόταν κουλουριασμένη χωρίς να μιλά, χρειάστηκε να προσπαθήσω να της δώσω ελπίδα. Παίρνει αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά» κατέθεσε μεταξύ άλλων ο μάρτυρας.

Ο κ. Κοντοάγγελος τόνισε ότι «η αίσθηση της αυτοκτονίας ήταν επειδή δε θα γίνει ποτέ καλά, κλεισμένη στο σκοτάδι έχει μόνο τη μητέρα και τις φίλες της. Μέσα από αυτή τη βάρβαρη πράξη αντιμετωπίζουμε μια σοβαρή μετά τραυματική διαταραχή. Όσοι παθαίνουν βαριά τραύματα από βιασμό, κακοποίηση τροχαίο κλπ. βιώνουν ξανά και ξανά το τραύμα και τη στιγμή του θανάτου. Ο εγκέφαλος της έχει καταγράψει το τραύμα σαν μια βλάβη που δεν φεύγει. Τα ρούχα της μυρίζουν ακόμα μετά από τόσο καιρό βιτριόλι. Δεν μπορώ να προσδιορίσω ποτέ τι έφταιξε», ανέφερε.

Όπως εξήγησε, με την φαρμακευτική αγωγή κατάφερε να αντέξει τα χειρουργεία η Ιωάννα η οποία ένιωθε φόβο. «Κυρίως διαχειρίζομαι το φόβο της Ιωάννας για μετά την αποφυλάκιση της κατηγορούμενης. Με ρωτά συνέχεια για το αν κινδυνεύει και δεν μπορώ να της απαντήσω. Είναι ένας άνθρωπος με ψυχικά αποθέματα και δυνάμεις, δεν μπορούν όλοι να το διαχειριστούν αυτό».

Αναφερόμενος στην καθημερινότητα της Ιωάννας και το πως αντιμετωπίζει την κατάστασή της, ο ψυχίατρος περιέγραψε:

«Στο σπίτι της είναι ένας τεράστιος καθρέφτης που είναι καλυμμένος γιατί δεν θέλει να κοιτάει τον εαυτό της. Πρέπει να της δώσω ελπίδα ότι θα μπορέσει να ανταπεξέλθει ότι δεν θα τη χάσω και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Έχει μια βαριά καταθλιπτική διαταραχή με αγχώδεις εκδηλώσεις και έντονο στρες. Οι μνήμες δεν αφήνουν το συναίσθημα της Ιωάννας να αναπτυχθεί, υπάρχει βελτίωση, έχει βοηθήσει η φαρμακευτική αγωγή, το περιβάλλον και η υποστήριξη του κόσμου».

Η κατάθεση της Αννίτας Ναθαναήλ

«Γνωρίζω μόνο την Ιωάννα, την οποία γνώρισα κατά τα τέλη του έτους. Συγκλονίστηκα από τη βιαιότητα του εγκλήματος. Σκέφτηκα ότι θα μπορούσε να είχε συμβεί στις κόρες μου. Ήταν ένα διαλυμένο κορίτσι. Μας πήρε καιρό να την πλησιάσω. Ήταν δύσπιστη. Δύσκολο να εμπιστευτεί κάποιον τρίτο. Προσπαθούσα να την τονώσω».

Η μάρτυρας, που στέκεται στο πλευρό της Ιωάννας τους τελευταίους μήνες, περιέγραψε τη ζωή της Ιωάννας μετά την επίθεση. «Ζει στο σπίτι, δεν έχει κοινωνική ζωή, την παρακαλάω να πάμε μια βόλτα έξω το βράδυ, γιατί τη μέρα δεν πρέπει να κινείται λόγω του ήλιου. Η επαφή με τους γιατρούς δίνει κάποια ελπίδα, συνέχεια βγαίνουν νέες μέθοδοι αποκατάστασης, όλοι μας λένε ότι πρέπει να έχει υπομονή», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Αναφερόμενη στην ψυχολογία του θύματος, η Αννίτα Ναθαναήλ αποκάλυψε: «Πολλές φορές έχει πει να δώσει τέλος στη ζωή της. Ο ψυχίατρος της κάνει εξαιρετική δουλειά, προσπαθούμε να κοιτάμε με αισιοδοξία το μέλλον.

Για την Ιωάννα είναι πολύ σημαντικό να μεταφέρεται όλο το κλίμα από τη δίκη. Πραγματικά συγκλονίστηκα από την κατάθεση του Κωνσταντίνου Κοντοαγγέλου, του ψυχιάτρου της, ο οποίος την παρακολουθεί από τον Αύγουστο και την βλέπει κάθε εβδομάδα. Ειλικρινά δεν ξέρω αν η Ιωάννα μας θα ήταν εν ζωή αν δεν ήταν αυτός ο άνθρωπος δίπλα της.

Έχει κάνει βουτιά τις τελευταίες ημέρες η ψυχολογία της, η στάση της κατηγορούμενη έχει ξαναβάλει το φόβο στη ζωή της, αναρωτιέται τι θα γίνει μετά από όλα αυτά. Αυτό που την κρατά στη ζωή είναι τα μηνύματα του κόσμου. Αυτό που είπε για αυτήν η μητέρα της κοπέλας από τη Φολέγανδρο της έδωσε κουράγιο. Να γίνει σύμβολο, να έχει ένα στόχο» ανέφερε και κατέληξε λέγοντας:

«Όταν προσήλθα να βοηθήσω την Ιωάννα ποτέ δεν φαντάστηκα ότι θα έμπαινε ουσιαστικά στη ζωή μου, ότι θα γινόταν φίλη μου και θα με στήριζε σε κάποια οικογενειακά προβλήματα που πέρασα. Είναι ένας υπέροχος άνθρωπος και μακάρι η κοινωνία μας να είχε περισσότερες «Ιωάννες».



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3BpsXfi
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη