Πούτιν: Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε στην επίλυση της κρίσης στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας

Πούτιν: Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε στην επίλυση της κρίσης στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας

Η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει για την επίλυση της κρίσης στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία, όπου μετανάστες προσπαθούν να φτάσουν σε περιοχή της ΕΕ, δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ότι είναι δυνατό για να βοηθήσουμε, αν φυσικά, υπάρχει κάτι που εξαρτάται από εμάς» είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ότι είναι δυνατό για να βοηθήσουμε [στην επίλυση της κρίσης] αν φυσικά, υπάρχει κάτι που εξαρτάται από εμάς» δήλωσε ο Πούτιν όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 1.

«Όταν ακούμε κάποιες δηλώσεις και κατηγορίες εναντίον μας, θα ήθελα να πω σε όλους: προσέξτε τα εσωτερικά σας ζητήματα, μην προσπαθήσετε να τα μεταθέσετε σε άλλους. Οι δικές σας σχετικές υπηρεσίες είναι αυτές που πρέπει να τα επιλύσουν» πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Από τις συνομιλίες μου με τον Πρόεδρο Λουκασένκο και την Καγκελάριο Μέρκελ συμπέρανα ότι είναι έτοιμοι να μιλήσουν μεταξύ τους. Ελπίζω ότι θα συμβεί σύντομα και θα δημιουργηθεί κάποιου είδους άμεση επαφή μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ηγετικών χωρών της ΕΕ, ή τουλάχιστον μεταξύ της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και της Λευκορωσίας. Είναι κρίσιμη αυτή η επαφή, γιατί ο στόχος των μεταναστών είναι, πρωτίστως, να εισέλθουν στη Γερμανία» είπε ο Πούτιν.

Oι κινήσεις της Ευρώπης

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί των Εξωτερικών θα διευρύνουν τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας τη Δευτέρα πάντως  συμπεριλαμβάνοντας τις αεροπορικές εταιρίες και τα τουριστικά γραφεία, για τα οποία εικάζεται ότι φέρνουν μετανάστες στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας.

Η ΕΕ κατηγορεί την Λευκορωσία ότι ενθαρρύνει τους μετανάστες να έρθουν στα σύνορά της και προωθεί χιλιάδες από αυτούς για να διασχίσουν την Πολωνία και άλλες χώρες, που έχουν σύνορα με την ΕΕ αντιδρώντας στην επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων, που έχουν ήδη επιβληθεί στο Μίνσκ 

Δύο διπλωμάτες ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι η ΕΕ εξετάζει την επιβολή κυρώσεων κατά του κεντρικού αεροδρομίου της Λευκορωσίας σε μία προσπάθεια να γίνει πιο δύσκολη η μεταφορά μεταναστών από αεροπορικές εταιρίες.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να συναντηθούν αύριο.

«Θα δώσουμε το πράσινο φως για την επέκταση του νομικού πλαισίου των κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, ώστε αυτό να μπορεί να εφαρμοστεί για τον καθένα που έχει συμμετοχή στην παράνομη διακίνηση μεταναστών σε αυτή τη χώρα» δήλωσε ο Μπορέλ στην εβδομαδιαία γαλλική εφημερία «Le Journal du Dimanche».

Ο ίδιος, πρόσθεσε ότι τα διευθυντικά στελέχη των αεροπορικών εταιριών και των τουριστικών γραφείων θα μπορούσαν να γίνουν στόχοι των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων, αλλά και δράσεων για το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων τους στην ΕΕ.

Περίπου 30 κυβερνητικοί αξιωματούχοι από τη Λευκορωσία εικάζεται ότι συμμετέχουν στην εξέλιξη της μεταναστευτικής κρίσης και μπορούν να συμπεριληφθούν στην εφαρμογή στοχευμένων κυρώσεων, όπως δήλωσε ο Μπορέλ.

Σε βάρος του πρόεδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο εφαρμόζονται ήδη διεθνείς κυρώσεις για την καταστολή διαδηλώσεων, ενώ ο ίδιος, έχει απειλήσει ότι θα αντιδράσει κατά της επιβολής νέων κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένης και της διακοπής της μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Λευκορωσίας

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3wM5Nhu
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη