Δεύτερη ευκαιρία για τα αδήλωτα τετραγωνικά: Ανοίγει ξανά το Σάββατο η πλατφόρμα

Δεύτερη ευκαιρία για τα αδήλωτα τετραγωνικά: Ανοίγει ξανά το Σάββατο η πλατφόρμα

Ανοίγει το Σάββατο 6 Νοεμβρίου η πλατφόρμα με την οποία θα δίνεται δεύτερη ευκαιρία στους πολίτες για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Σύμφωνα με το άρθρο 66 του Νόμου 4830/2021 (ΦΕΚ 169 – 18/09/2021) υπάρχει εκ νέου η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων στοιχείων για τον καθορισμό επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτων.

Από το Σάββατο, 06/11/2021 θα είναι διαθέσιμη ξανά η ηλεκτρονική «ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΗΛΩΣΗΣ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ Τ.Μ. ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΟΤΑ» στη διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr/ και θα δέχεται ηλεκτρονικά δηλώσεις.

Σημειώνεται πως η διαδικασία της υποβολής και της παρακολούθησης της δήλωσης παραμένει η ίδια.

Ποια η επιβάρυνση στη δεύτερη ευκαιρία

Σε αυτή τη δεύτερη ευκαιρία η μόνη επιβάρυνση θα είναι για την περίοδο από το 2020 και έως την υποβολή της αίτησης τους.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει σε λειτουργία έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2021 προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να αποκαλύψουν ή να διορθώσουν το εμβαδό των ακινήτων τους, σε σχέση με αυτό που αναγράφεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με την τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή, διαγράφεται το σύνολο των κάθε είδους τελών και προστίμων μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2019, που προκύπτουν από τις διαφορές τετραγωνικών μέτρων για τους υπόχρεους που θα υποβάλλουν τις δηλώσεις εντός του προαναφερόμενου χρονικού διαστήματος.

Ωστόσο, η νέα ρύθμιση δεν συμπεριλαμβάνει και τη δήλωση των μη ρευματοδοτούμενων ακινήτων, ώστε να απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού.

Για ποια περίοδο επιβάλλεται πρόστιμο

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η νέα ρύθμιση προβλέπει απαλλαγή από τα βάρη των προστίμων και των αναδρομικών, ωστόσο, για την περίοδο από 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης, τα τέλη που αντιστοιχούν στα ορθά τετραγωνικά μέτρα καταβάλλονται με πρόστιμο 20% επί του ποσού που προκύπτει από τη διαφορά των τετραγωνικών μέτρων αυτού του διαστήματος και σύμφωνα με το οριζόμενο πρόγραμμα δόσεων.

Η είσοδος στη εφαρμογή θα γίνεται με τους κωδικούς του ΤΑΧΙS και στη συνέχεια ο ιδιοκτήτης πρέπει να επιλέξει το Δήμο στον οποίο ανήκει το ακίνητο. Κάθε ακίνητο θα πρέπει να δηλωθεί ξεχωριστά, αφού ο ιδιοκτήτης το επιλέξει από τη λίστα που θα του εμφανιστεί με τα δηλωμένα ακίνητα . Η διαφορά ανάμεσα στα τετραγωνικά μέτρα που είναι δηλωμένα στο Ε9 και σε εκείνα βάσει των οποίων γίνεται μέχρι τώρα η χρέωση των δημοτικών τελών, θα εμφανιστεί αυτόματα.

Από τη ρύθμιση ωφελούνται οι ιδιοκτήτες οι οποίες μπορούν να προχωρήσουν στις διορθώσεις που απαιτούνται χωρίς να επωμιστούν υπέρογκα βάρη από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, αλλά και οι Δήμοι καθώς και σε αυτή τη φάση αναμένεται να μπούν σημαντικά ποσά στα ταμεία τους.

Πότε θα ολοκληρωθεί η εκκαθάριση

Η εκκαθάριση των νέων δηλώσεων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων μέχρι την 31 Μαρτίου 2022, δηλαδή σε διάστημα τριών μηνών. Οι οφειλές προς τους δήμους που θα προκύψουν από τα πρόσθετα τετραγωνικά, θα καταβληθούν από τους υπόχρεους σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο όριο μηνιαίας δόσης πλην της τελευταίας τα 10 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τα 50 ευρώ για τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία της ΚΕΔΕ, κατά την προηγούμενη ρύθμιση δηλώθηκαν 60.630.700 τετραγωνικά μέτρα, με αποτέλεσμα το ποσοστό των δηλωμένων επιφανειών στην επικράτεια να αυξηθεί κατά 35,15%. Υποβλήθηκαν 2.710.217 δηλώσεις που αντιστοιχούν σε 1.869.050 ηλεκτροδοτούμενα και σε 841.052 μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Βάσει των συγκεκριμένων στοιχείων, αντιστοιχούσαν κατά μέσο όρο 22,4 «αδήλωτα» τετραγωνικά ανά δήλωση.



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3EKmw7O
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη