Θερμοπύλες: Η ''άγνωστη'' ξεχασμένη και παρατημένη ιαματική πηγή του Λεωνίδα και των 300 Σπαρτιατών (φωτογραφίες - video)


Η ''άγνωστη'' ξεχασμένη και παρατημένη ιαματική πηγή του Λεωνίδα και των 300 Σπαρτιατών βρίσκεται στις Θερμοπύλες.

Χωρίς κάποια σήμανση μέσα από ένα κακοτράχαλο χωμάτινο δρομάκι υπάρχει εδώ και αιώνες η ιαματική πηγή του Λεωνίδα.

Κάθε είδους σχόλιο περιττό για τον ξεπεσμό της περιοχής. Έχουμε στη διάθεση μας ένα παγκοσμίου φήμης αρχαιολογικό μνημείο και δεν γνωρίζουμε καν την ύπαρξή του.


Η ιαματική πηγή του Λεωνίδα το 1903 μέσα από μια σπάνια φωτογραφία

Kατά τη μυθολογία, ο θεός Ήφαιστος, μετά από παράκληση της θεάς Αθηνάς, δημιούργησε τις ιαματικές πηγές των Θερμοπυλών για να πλένεται και να ανακτά τις δυνάμεις του ο Ηρακλής μετά τους άθλους του. Στη συνέχεια η θεά Αθηνά τα δώρισε στον Ηρακλή.

Ιερό αφιερωμένο στον Ηρακλή υπήρχε σύμφωνα με τον Ηρόδοτο και τον Παυσανία στις Θερμοπύλες. 

Τον δεύτερο αιώνα μ.χ. ο Ηρώδης ο Αττικός είχε κατασκευάσει δεξαμενές για να τις χρησιμοποιούν οι κάτοικοι των γύρω περιοχών. 

Το 480 π.χ. κατά την μάχη των Θερμοπυλών ο Λεωνίδας και οι 300 Σπαρτιάτες χρησιμοποιούσαν την συγκεκριμένη ιαματική πηγή της φωτογραφίας με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη πηγή να αναφέρεται μέχρι και τις ημέρες μας ως η πηγή του Λεωνίδα.


Επί τουρκοκρατίας τα λουτρά ήταν τελείως παραμελημένα

Η οργάνωση των πηγών άρχισε το 1935 αλλά μετέπειτα παραμελήθηκαν, καταστράφηκαν, εγκαταλείφθηκαν, ερήμωσαν, ενώ στις μέρες μας οι εγκαταλελειμένες εγκαταστάσεις λειτουργούν για άλλους λόγους. Δυο κτίρια μετατράπηκαν σε δομή μεταναστατών ενώ ένα κτίριο στεγάζει εδώ και δεκαετίες την τροχαία Θερμοπυλών.

Πρόσφατα συζητιέται η εκμετάλλευση τους από το ΤΑΙΠΕΔ αφού έχουν περάσει στην ιδιοκτησία του.

.................................

Στη συνέχεια του άρθρου ακολουθεί αναλυτικός οδηγός για το που βρίσκεται η ιαματική πηγή του Λεωνίδα καθώς και φωτογραφίες-video από αυτό το ανεκμετάλλευτο μνημείο της φύσης.

Θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά ακυκλοφόρητες ιστορικές φωτογραφίες από το σημείο με την πλήρη αναλυτική περιγραφή της ιστορίας των πηγών μέσα από σπάνιες ιστορικές πηγές.

Για να δείτε την συνέχεια του άρθρου επικοινωνήστε με το kaliterilamia.gr

Τρόποι επικοινωνίας:


2) Facebook: μήνυμα στην σελίδα https://www.facebook.com/kaliterilamia.gr ή μήνυμα στην ομάδα https://www.facebook.com/groups/kaliterilamia/

3) Messenger: μήνυμα στο προφίλ https://www.facebook.com/profile.php?id=100021578018626

4) Twitter: μήνυμα στο προφίλ https://twitter.com/kaliterilamia

5) Instagram: μήνυμα στο προφίλ https://www.instagram.com/kaliterilamia.gr/

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη