Πάσχα: Tι ισχύει για εστίαση, κέντρα διασκέδασης και εκκλησίες, τι αλλάζει την Πρωτομαγιά

Πάσχα: Tι ισχύει για εστίαση, κέντρα διασκέδασης και εκκλησίες, τι αλλάζει την Πρωτομαγιά

Για πρώτη φορά μετά από δυο χρόνια μπορεί φέτος να κάνουμε Πάσχα σε μια κανονικότητα ωστόσο συνεχίζουν να ισχύουν, για λίγες μέρες ακόμα κάποια μέτρα σε εστίαση και εκκλησίες.

Είναι ξεκάθαρο σε όλους πως φέτος γιορτάζουμε πιο χαλαρά το Πάσχα και μάλιστα επιτρέπεται κανονικά να επισκεφθούμε το χωριό μετά από δύο χρόνια πανδημίας και σκληρών μέτρων με τα ταξίδια είναι ελεύθερα στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Ωστόσο, δεν έχουν καταργηθεί ακόμα, συγκεκριμένοι περιορισμοί έναντι της διασποράς του κορονοϊού οι οποίοι είναι σε ισχύ για τις ημέρες της μεγαλύτερης γιορτής της Ορθοδοξίας αυτής του Πάσχα ενώ από την Πρωτομαγιά παύουν σχεδόν όλα τα μέτρα, με εξαίρεση τις μάσκες.

Ας δούμε αναλυτικά τα μέτρα

Τα μέτρα στην εστίαση

Αναλυτικά, τα κέντρα διασκέδασης θα λειτουργήσουν αποκλειστικά:

• για όσους έχουν κάνει τις τρεις δόσεις του εμβολίου για τον κορονοϊό,

• για όσους έχουν κάνει τις δύο δόσεις και έχουν παρέλθει μέχρι εννέα μήνες

• για όσους έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο.

Στην είσοδο των κέντρων διασκέδασης παραμένει υποχρεωτικά ο έλεγχος όπως και η χρήση μάσκας από το προσωπικό και από τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής.

Οι μουσικοί πρέπει να τηρούν τουλάχιστον ένα μέτρο απόσταση μεταξύ τους.

Στην εστίαση οι κλειστοί χώροι θα λειτουργήσουν αποκλειστικά με τα πιστοποιητικά που ισχύουν και στη διασκέδαση.

Στους ανοιχτούς χώρους εστίασης θα μπορούν να βρίσκονται όλοι όσοι δεν έχουν κάνει εμβόλιο ή τα πιστοποιητικά τους έχουν λήξει. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν αρνητικό rapid ή PCR τεστ 48 ωρών. Οι ανήλικοι από 4 έως 17 ετών μπορούν να προσκομίζουν δήλωση αρνητικού self test.

Από την πλευρά του εστιατορίου, προβλέπεται απολύμανση των καταλόγων και παραμένει υποχρεωτική η χρήση της μάσκας από το προσωπικό.

Τα μέτρα στις εκκλησίες

Με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης σε ισχύ ή αρνητικό τεστ (rapid ή PCR), θα μπορούν να προσέρχονται οι πιστοί κατά το φετινό Πάσχα στις εκκλησίες.

Οι ανήλικοι από 4 έως 17 ετών μπορούν να προσκομίζουν δήλωση αρνητικού self test.

Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους, εκτός από τους ιερωμένους που λειτουργούν.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να εκδοθεί νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα μέτρα που θα ισχύσουν από την 1η Μαΐου και μετά.

Τι αλλάζει από την Πρωτομαγιά

Την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε τον οδικό χάρτη για την χαλάρωση των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό.

Πιο συγκεκριμένα, από την 1η Μαΐου έως τις 31/08 αίρεται η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης σε όλους τους κλειστούς και ανοικτούς χώρους. Ωστόσο, όπως τόνισε το μέτρο αυτό δεν καταργείται αλλά αναστέλλεται για να εξεταστεί εκ νέου από Σεπτέμβρη.

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, το επόμενο διάστημα θα επανεξεταστεί η επίδειξη του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού για την είσοδο στη χώρα.

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους εσωτερικούς χώρους ισχύει μέχρι τις 31/5, πλην ορισμένων εξαιρέσεων που μένει να διευκρινιστούν. Πληροφορίες κάνουν λόγο για διατήρηση σε νοσοκομεία, σούπερ μάρκετ και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Όσον αφορά στα σχολεία, από την 1η Μαΐου καταργούνται και τα self test που πρακτικά σημαίνει οτι οι μαθητές θα γυρίσουν μετά το Πάσχα χωρίς τεστ ενώ σύμφωνα με το νέο πρωτόκολλο ππυ ανακοινώθηκε σε περίπτωση κρούσματος θα γίνονται δυο δωρεάν self test σε όλη την τάξη την 1η και την 4η μέρα.

Ακόμη, έως 31 Αυγούστου επανέρχεται η λειτουργία όλων των χώρων στο 100% και αίρεται κάθε μετρικός περιορισμός.



from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/Hwjdrv1
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη