Νέος Κοινωνικός Τουρισμός για 25.000 δικαιούχους: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις, ποιους αφορά

Νέος Κοινωνικός Τουρισμός για 25.000 δικαιούχους: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις, ποιους αφορά

Το νέο πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού θα επιδοτήσει από 1 έως 12 ημέρες διακοπών σε 25.000 συνταξιούχους του e ΕΦΚΑ. Οι αιτήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στον Ιούλιο και σίγουρα πριν την 1η Αυγούστου που ξεκινά και επίσημα το πρόγραμμα.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση με την οποία ορίζονται οι όροι του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού για 25.000 συνταξιούχους, του e ΕΦΚΑ - πρώην ΟΑΕΕ.

Ο αριθμός των δικαιούχων και των ωφελούμενων του προγράμματος ανέρχεται στις 25.000, ενώ το πρόγραμμα διαρκεί 12 μήνες και θα υλοποιηθεί από την 1η Αυγούστου 2022 έως και τις 31 Ιουλίου 2023.

Η Δημόσια Πρόσκληση αναμένεται να εκδοθεί από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ - πρώην ΟΑΕΔ) εντός του επόμενου μήνα και σίγουρα θα πρέπει να έχει δημοσιευθεί αρκετά πριν από την 1η Αυγούστου, όπου αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα.

Στην Δημόσια Πρόσκληση θα καθορίζονται η προθεσμία και η διαδικασία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων και των απαιτουμένων δικαιολογητικών, η διαδικασία κατάρτισης των Μητρώων Δικαιούχων-Ωφελουμένων και Παρόχων, η διαδικασία και τα δικαιολογητικά αποπληρωμής των παρόχων καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την υλοποίηση του προγράμματος.

Η διάρκεια διαμονής

Η διάρκεια διαμονής των δικαιούχων ορίζεται από 1 έως 6 διανυκτερεύσεις για όλες τις περιοχές της Ελλάδας, πλην:

Των νήσων Λέσβου, Χίου, Λέρου, Κω και του νομού Έβρου, όπου είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις
Της νήσου Σάμου και των Δήμων Ιστιαίας - Αιδηψού και Μαντουδίου - Λίμνης - Αγ. Άννας του Ν. Ευβοίας, όπου είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις
Ως δικαιούχοι του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2022-2023 ορίζονται συνταξιούχοι του e ΕΦΚΑ - πρώην ΟΑΕΕ που έχουν καταβάλει εισφορά της παρ. 5 του άρθρ. 69 του ν. 3863/2010 κατά τον μήνα που προηγείται της λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Να σημειωθεί ότι δεν θεωρούνται δικαιούχοι-ωφελούμενοι του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2022-2023 οι δικαιούχοι-ωφελούμενοι συναφούς παροχής από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο υλοποίησης του προγράμματος

Τι επιδοτεί το voucher

Η Επιταγή (voucher) Κοινωνικού Τουρισμού ενσωματώνει:

μια συγκεκριμένη οικονομική αξία για τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα και
μια συγκεκριμένη οικονομική αξία για τη συσχετιζόμενη με τη διαμονή σε συγκεκριμένα καταλύματα της περίπτωσης α' ακτοπλοϊκή μετάβαση - επιστροφή.
Σκοπός της Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού είναι η ανταλλαγή της μέσω της ηλεκτρονικής ενεργοποίησής της στην πρώτη περίπτωση με υπηρεσίες διαμονής και στη δεύτερη με υπηρεσίες ακτοπλοϊκής μετακίνησης προς τους δικαιούχους - ωφελουμένους από τους παρόχους του προγράμματος.

Το ύψος της οικονομικής αξίας της επιταγής που αποτελεί την επιδότηση του δικαιούχου και των ωφελουμένων του για τη διαμονή τους σε τουριστικά καταλύματα, είναι ανάλογο με την περιοχή, τον τύπο και την κατηγορία του τουριστικού καταλύματος όπως θα δείτε αναλυτικά στην απόφαση που επισυνάπτεται.

Να σημειωθεί ότι οι τιμές επιδότησης για τα καταλύματα όλων των περιοχών προσαυξάνονται κατά 20% για τις διανυκτερεύσεις που θα πραγματοποιηθούν εντός του Αυγούστου 2022, πλην των νήσων Σάμου και των Δήμων Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας που οι τιμές επιδότησης προσαυξάνονται κατά 20% καθ' όλη τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος.

Οι δικαιούχοι για τη διαμονή τους στα καταλύματα όλης της χώρας πλην όσων βρίσκονται στις νήσους Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο, Κω, στους Δήμους Ιστιαίας - Αιδηψού και Μαντουδίου- Λίμνης - Αγ. Άννας του ν. Ευβοίας καθώς και στον νομό Έβρου καταβάλλουν ιδιωτική συμμετοχή που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα ανώτατα όρια του παρακάτω πίνακα ανάλογα με την περιοχή, τον τύπο και την κατηγορία του τουριστικού καταλύματος. Σε περίπτωση υπέρβασης των κατωτέρω ορίων δεν καταβάλλεται επιδότηση για τις επιταγές στις οποίες αυτή σημειώθηκε.

Ως «Ωφελούμενοι» του προγράμματος ορίζονται:

α) τα τέκνα των δικαιούχων ηλικίας άνω των πέντε και έως δεκαοχτώ ετών, όπως αυτά αποδεικνύονται από αυτεπάγγελτη αναζήτηση από αρμόδιο δημόσιο φορέα ή όπως η Δημόσια Πρόσκληση ορίσει. Για τους σκοπούς της παρούσας ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 5ου έτους θεωρείται η 01.01.2022.
β) τέκνα των δικαιούχων ηλικίας 18 έως 24 ετών έμμεσα ασφαλισμένα από τον δικαιούχο ή τον άλλο γονέα, όπως αυτά αποδεικνύονται από αυτεπάγγελτη αναζήτηση από αρμόδιο δημόσιο φορέα ή όπως η Δημόσια Πρόσκληση ορίσει. Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης ενεργού ασφαλιστικής ικανότητας είναι η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων,
γ) τέκνα των δικαιούχων ηλικίας από 18 ετών και άνω με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω ισοβίως, έμμεσα ή άμεσα ασφαλισμένα λόγω αναπηρίας, χωρίς ημέρες εργασίας,
δ) οι σύζυγοι των δικαιούχων, όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη αυτών, όπως αποδεικνύονται από αυτεπάγγελτη αναζήτηση από αρμόδιο δημόσιο φορέα ή όπως η Δημόσια Πρόσκληση ορίσει.
Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης ενεργού ασφαλιστικής ικανότητας είναι η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων,
ε) οι συνοδοί δικαιούχων ή ωφελουμένων των ως άνω περιπτώσεων α' έως δ' ανηκόντων στην κατηγορία ατόμων με αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω, και μόνο στην περίπτωση που υπάρχει αναγκαιότητα συνοδείας και αυτή προκύπτει από τον νόμο και αποδεικνύεται από σχετική βεβαίωση (όταν απαιτείται), όπως αυτή προσδιορίζεται στα δικαιολογητικά συμμετοχής της Δημόσιας Πρόσκλησης.

Δείτε το ΦΕΚ ΕΔΩ

#ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ_ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ_2022 #ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ #ΑΙΤΗΣΕΙΣ #ΔΙΑΚΟΠΕΣ #VOUCHER


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/dE5QvAC
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη