Το υπουργείο δεν μπορεί να κλείσει το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, είπε ο Γιώργος Αμυράς στη Βουλή

Eurokinissi

Δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες για την προστασία της ευζωίας και προστασίας της άγριας πανίδας σε πάρκα και την αδειοδότηση των Κέντρων Περίθαλψης Άγριας Ζωής προανήγγειλε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη, με αφορμή την διαφυγή και θανάτωση του χιμπατζή στο Αττικό Πάρκο.

Ο υφυπουργός ανέφερε πως και η «δική μου, προσωπική -όχι του υφυπουργού αλλά του Γιώργου Αμυρά- άποψη είναι πως "αυτοί οι χώροι και αυτά τα ζωολογικά πάρκα δεν έχουν καμία θέση στη σύγχρονη εποχή. Ανήκουν σε άλλον αιώνα, ανήκουν σε άλλες εποχές, όταν η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων για τον τρόπο ευζωίας ή μη της άγριας πανίδας ήταν διαφορετική"». Όμως παρατήρησε πως «στην ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν υπάρχει κανονισμός αλλά και στην ελληνική νομοθεσία επίσης δεν υπάρχει το πλαίσιο που να καθορίζει τον τρόπο και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί μια εγκατάσταση τέτοιου είδους, τις συνθήκες διαβίωσης και τα κριτήρια της ζωής της άγριας πανίδας σε τέτοιους χώρους. Υπάρχει κενό νομοθεσίας». Προανήγγειλε ωστόσο πως επειδή «η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι άκρως ευαισθητοποιημένη στα ζητήματα ευζωίας και προστασίας ιδιαιτέρως της άγριας πανίδας, θα ξεκινήσουμε νομοθετική πρωτοβουλία».

Ο κ. Αμυράς, επίσης, ανέφερε πως είμαστε έτοιμοι να αδειοδοτήσουμε τα Κέντρα Περίθαλψης Άγριας Ζωής, όπως την «ΑΝΙΜΑ», τον ΑΡΧΕΛΟΝΑ», τη «Δράση για την Άγρια Ζωή» και όλες αυτές τις οργανώσεις που σήμερα βρίσκονται σε μία γκρίζα ζώνη. «Έχουμε», είπε ο υφυπουργός, «διαβουλευτεί εντατικά με 22 ΜΚΟ, επί μήνες και έχουμε φτάσει πια στα τελικά κείμενα, έτσι ώστε να υπάρξει αδειοδότησή τους και αυτές να μπορέσουν να αναπτύξουν ακόμα περισσότερο τη δράση τους, διότι ως μη έχοντες άδεια δεν μπορούν να πάρουν προγράμματα ευρωπαϊκά, δεν μπορούν να συνεργαστούν με άλλα τέτοια διεθνή κέντρα. Και αυτό θα το λύνουμε».

Ο κ. Αμυράς πληροφόρησε πως αυτή τη στιγμή σε Δυτική Στερεά, Μακεδονία, Θεσσαλία και Ήπειρο δραστηριοποιούνται πέντε ομάδες με εκπαιδευμένους σκύλους που ανιχνεύουν τα δηλητηριασμένα δολώματα που είναι ο υπ' αριθμόν ένα κίνδυνος για την ορνιθοπανίδα. Επίσης, από χθες τα Άγραφα εντάσσονται στη μεταρρύθμιση των «απάτητων βουνών». Δηλαδή, έχουμε μία συνολική έκταση στα δυτικά στην περιοχή των Δυτικών Αγράφων. Ο υφυπουργός, παράλληλα, γνωστοποίησε πως έχουν δοθεί τα στοιχεία στους μελετητές που συντάσσουν και καταρτίζουν τώρα τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες οι οποίες θα μας οδηγήσουν σύντομα -του χρόνου- να έχουμε Προεδρικά Διατάγματα για όλες τις περιοχές NATURA.

Σχετικά με το αίτημα του βουλευτή του ΜέΡΑ25 «να κλείσει το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο» απάντησε πως η αδειοδότησή του έχει γίνει από την Περιφέρεια σύμφωνα με νόμο μιας δεκαετίας πριν, τον ν. 4071/2012. Η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για την αδειοδότηση, για την αφαίρεση της αδείας, όπως και το να ελέγχει αν τηρούνται ή όχι οι όροι της λειτουργίας. Κανένα υπουργείο δεν μπορεί να κλείσει μια οποιαδήποτε επιχείρηση, διότι το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο αδειοδοτήθηκε ως μία επιχείρηση με οικονομικό αντικείμενο. Εμείς, ανέφερε ο υφυπουργός, όταν υπήρξε το περιστατικό αυτό με τη διαφυγή και θανάτωση του χιμπατζή, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας αντιδράσαμε άμεσα ενώ την μεθεπόμενη ημέρα στείλαμε και ένα κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο όπου έλεγξε όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα για όλα τα ζώα και βρέθηκαν ότι όλα τα έγγραφα ήταν νόμιμα.

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης υποστήριξε πως με βάση τις ορθές πρακτικές της Οδηγίας 1999/2022 για τους ζωολογικούς κήπους και συγκεκριμένα τον όρο 3.3.1, θα πρέπει να κλείνουν οι ζωολογικοί κήποι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τα μέτρα διατήρησης που περιλαμβάνονται στο άρθρο 3 της Οδηγίας από τις αρμόδιες αρχές των κρατών-μελών. «Οι δε συνθήκες διαβίωσης και μεταχείρισης των ζώων πρέπει να εναρμονίζονται με τους στόχους της Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους νομικούς κήπους. Στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, είπε ο βουλευτής, έχουμε ζώα που φωνάζουν, νευρικά που αυτοτραυματίζονται, μασάνε σίδερα, σπάνε τζάμια και ξεφεύγουν με κάθε δυνατή ευκαιρία, ενώ πρόσφατα είχαμε και τη θανάτωση του Bazoo, του χιμπατζή, ενός ζώου υψίστης επικινδυνότητας Έχουμε ζώα σε άθλιες συνθήκες, που επιβιώνουν με ψυχοφάρμακα, όπως καταγγέλλει και η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία. Γιατί δεν εφαρμόζετε τη νομοθεσία και δεν κλείνετε το Αττικό Ζωολογικό Κήπο εφαρμόζοντας όσα έχετε συνυπογράψει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στις διαπραγματεύσεις;», αναρωτήθηκε ο βουλευτής.

#ΓΙΩΡΓΟΣ_ΑΜΥΡΑΣ #ΑΤΤΙΚΟ_ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ_ΠΑΡΚΟ #ΒΟΥΛΗ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/YapDSRO
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη