ΔΙΟΓΕΝΗΣ Ο ΛΑΕΡΤΙΟΣ (180 - 240)

Ο Διογένης Λαέρτιος εκφράζει το πνεύμα της πολυμάθειας και της συλλογικής παρουσίασης των θησαυρών του αρχαίου κόσμου, με πολλές προεκτάσεις. Το πολύτιμο έργο του «Φιλοσόφων Βίων και Δογμάτων Συναγωγή» (10 βιβλία) είναι αντιπροσωπευτικό της ιστορίας και της ανεκδοτολογίας που τόσο άνθισαν στην αυτοκρατορική εποχή. Αποκτά όμως ξεχωριστή σημασία γιατί αναφέρεται σε μια περιοχή της πνευματικής ιστορίας για την οποία δεν μας διέσωσε η παράδοση ανάλογα έργα, δηλαδή στη φιλοσοφία. Ο Διογένης είναι μοναδική πηγή, γιατί ανάμεσα στο ποικίλο δοξογραφικό υλικό που προσφέρει, υπάρχουν πολλές σημαντικές πληροφορίες για την Ιστορία της Φιλοσοφίας, ώστε να σχηματισθεί ο πρώτος και παλαιότερος πίνακας των εκπροσώπων της ελληνικής φιλοσοφίας που έχουμε. Στο «προοίμιον» γίνεται λόγος για την καταγωγή της φιλοσοφίας και τις ανατολικές επιδράσεις, μνημονεύονται οι Επτά Σοφοί και οι διάφορες φιλοσοφικές σχολές και τάσεις.
Στην κυρίως έκθεσή του, κατατάσσει τους φιλοσόφους σε δύο σειρές: Στην Ιωνική ή Ανατολική και στην Ιταλική ή Δυτική και τελειώνει με τους «σποράδην» σπουδαίους φιλοσόφους, που δεν είχαν σειρά και διαδοχή. Ο Διογένης Λαέρτιος αντλούσε συνήθως το υλικό του για κάθε φιλόσοφο από περισσότερες πηγές, χωρίς κριτικό έλεγχο, και συνέλεγε με απληστία κάθε είδους πληροφορίες, τόσο από πραγματικές πηγές όσο και από την ανεκδοτολογία. Ευτυχώς κατονομάζει συχνά τις πηγές του και έτσι μνημονεύει πάνω από 200 συγγραφείς και περισσότερους από 300 τίτλους έργων. Η αξιοπιστία του διαφέρει από κείμενο σε κείμενο. Λ.χ. η αναφορά του στη στωική φιλοσοφία και στη διδασκαλία των εκπροσώπων της Στοάς είναι απλώς αξιόπιστη, ενώ τα πολύστιχα χωρία που παραθέτει από τον Επίκουρο είναι ιδιαίτερα πολύτιμα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ίδιος φιλοσοφικά ανήκει στους Σκεπτικούς. Χαρακτηριστικό των προτιμήσεών του είναι ότι αφιερώνει ένα ολόκληρο βιβλίο στον Επίκουρο, κάτι δηλαδή που γίνεται μόνο για τον Πλάτωνα.


from ανεμουριον https://ift.tt/2P4m5yO
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη