ΒΑΛΤΟΚΙΡΚΟΣ Circus cyaneus

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ | Λεπτοκαμωμένο αρπακτικό των υγροτόπων, μήκους 43-51 εκατοστών, με μακριά ουρά και ελαφρά κυρτωμένες φτερούγες. Αποδημητικό πουλί, επισκέπτεται τη χώρα μας το χειμώνα και παραμένει πολλές φορές μέχρι να φύγουν τα κρύα. Θα τον συναντήσουμε σε ανοιχτά μέρη, υγροτόπους, ακτές και έλη. Ένας σημαντικός αριθμός από Βαλτόκιρκους περνούν από την Ελλάδα και κατά τη μετανάστευση, διαγράφοντας μια διαδρομή από το Αιγαίο, τη νότια Πελοπόννησο, το Ιόνιο και, φεύγοντας, προς τη νότια Ιταλία. Από εκεί θα συνεχίσουν το ταξίδι τους για να καταλήξουν στις χώρες όπου θα γεννήσουν, σε φωλιές πάνω στο έδαφος, ανάμεσα στα ψηλά χόρτα. Ο αρσενικός Βαλτόκιρκος έχει όμορφο, απαλό γκρι φτέρωμα με μαύρες «μύτες» στις φτερούγες.
Ο χρωματισμός του αρσενικού και το απαλό του πέταγμα δίνουν από μακριά στο αρπακτικό αυτό την όψη του Γλάρου. Κρατάει τις φτερούγες του πάνω από την οριζόντιο, σε ένα ανοιχτό V και αερογλιστράει στα ρεύματα του αέρα, χαμηλά και ελαφρά. Το θηλυκό και τα ανήλικα είναι σκοτεινοκάστανα στο πάνω μέρος με πολλές κιτρινωπές ραβδώσεις στο κάτω μέρος και χαρακτηριστική λευκή κηλίδα στη βάση της ουράς. Η φωνή του Βαλτόκιρκου είναι ένα υψηλό κακάρισμα «γκεγκεγκε» κι ένα παρατεταμένο κλαψιάρικο «πι-ε». Τρέφεται με μικροπούλια και τρωκτικά.


from ανεμουριον https://ift.tt/2pyJlKq
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη