ΓΑΛΗΝΟΣ (129, Πέργαμος - 216, Ρώμη)

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΜΨΑΣ | Ο Γαληνός ήταν ένας σοφός Έλληνας γιατρός από την Πέργαμο της Μυσίας, πατέρας της συγκριτικής ανατομίας, της πειραματικής φυσιολογίας και της γενικής παθολογίας. Γεννήθηκε το 130 μ.Χ., επί αυτοκράτορος Αδριανού. Πατέρας του ήταν ο Νίκων, αρχιτέκτονας, αστρονόμος και γραμματικός, εύπορος και μέλος της Γερουσίας της Περγάμου - ένας τίμιος και δίκαιος άνθρωπος. Αντίθετα, η μητέρα του ήταν ευέξαπτη και νευρική. Όπως λέει ο ίδιος, μερικές φορές δάγκωνε τις υπηρέτριες και φιλονικούσε με τον πατέρα του «περισσότερο απ' ό,τι η Ξανθίππη με τον Σωκράτη...».
ΘΕΡΑΠΕΥΕ ΜΕ ΤΗ «ΘΗΡΙΑΚΗ»
Ο Γαληνός ήταν ένας σοφός Έλληνας γιατρός από την Πέργαμο της Μυσίας, πατέρας της συγκριτικής ανατομίας, της πειραματικής φυσιολογίας και της γενικής παθολογίας. Γεννήθηκε το 130 μ.Χ., επί αυτοκράτορος Αδριανού. Πατέρας του ήταν ο Νίκων, αρχιτέκτονας, αστρονόμος και γραμματικός, εύπορος και μέλος της Γερουσίας της Περγάμου - ένας τίμιος και δίκαιος άνθρωπος. Αντίθετα, η μητέρα του ήταν ευέξαπτη και νευρική. Όπως λέει ο ίδιος, μερικές φορές δάγκωνε τις υπηρέτριες και φιλονικούσε με τον πατέρα του «περισσότερο απ' ό,τι η Ξανθίππη με τον Σωκράτη...». Ο Γαληνός σπούδασε στην αρχή φιλοσοφία με τον στωϊκό Φιλοπάτορα, τον πλατωνικό Γάϊο και άλλους. Έπειτα, ο πατέρας του τον παρότρυνε να μάθει ιατρική με τον Σάτυρο τον Στρατόνικο, οπαδό του Ιπποκράτη. Μετά τον θάνατο του πατέρα του μαθήτευσε στη Σμύρνη κοντά στον ανατόμο Πέλοπα, τον σχολιαστή του Ιπποκράτη Φηκιανό και τον πλατωνικό φιλόσοφο Αλβίνο, ενώ παρακολούθησε στην Κόρινθο μαθήματα του Αιλιανού Μηκκίου. Ταξίδεψε στην Κιλικία, στη Φοινίκη, στην Παλαιστίνη, στη Σκύρο, στη Λήμνο, στην Κρήτη και την Κύπρο, κυρίως όμως στην Αλεξάνδρεια, όπου σπούδασε κοντά στον Ηρακλειανό, συνεχιστή του Πραξαγόρα του Κώου και του Ηρόφιλου, και τον Ιουλιανό τον «θεουργό» από τη Xαλθαία, που θεράπευε με τη μαγγανεία. Όταν γύρισε στην Πέργαμο, του ανάθεσαν τη θεραπεία των αθλητών και των μονομάχων, πράγμα που του έδωσε την ευκαιρία να εξασκηθεί στη χειρουργική και τη νευρολογία. Κατόπιν πήγε στη Ρώμη, όπου απέκτησε φήμη με τη διαγνωστική του ικανότητα, την πείρα του στη φαρμακολογία και τη μετρημένη χρήση της «θηριακής». Το φάρμακο αυτό τού έφερε πολλούς θαυμαστές, όπως τον περιπατητικό φιλόσοφο Εύδημο. Η φήμη του εδραιώθηκε όταν θεράπευσε τη γυναίκα του ύπατου Βοήθου. Η επιτυχία του προκάλεσε τον φθόνο των άλλων γιατρών, που άρχισαν να τον συκοφαντούν. Αηδιασμένος έφυγε από τη Ρώμη το 167 μ.Χ. Ξεκίνησε για την Πέργαμο, αλλά στη μέση του ταξιδιού του οι αυτοκράτορες Μάρκος Αυρήλιος και Λεύκιος Ουήρος τον κάλεσαν να επιστρέψει στην Ιταλία, πράγμα που έκανε, διασχίζοντας με τα πόδια τη Θράκη και τη Μακεδονία. Ο Μάρκος Αυρήλιος, που είχε σαν αρχίατρό του έναν άλλον Έλληνα, τον Δημήτριο, δεχόταν τη «θηριακή» μόνο από τα χέρια του Γαληνού. Όταν ο γιατρός έφτασε στην Ακυλία για να συναντήσει τους δύο αυτοκράτορες, στην πόλη έπεσε λοιμός κι εκείνοι έφυγαν, ενώ ο Γαληνός κάθησε για να βοηθήσει τους αρρώστους. Αρρώστησε και ο ίδιος, αλλά θεραπεύτηκε, ενώ ο Λεύκιος Ουήρος πέθανε στο δρόμο της επιστροφής, όπως κι ο αρχίατρος Δημήτριος. Τότε ο Μάρκος Αυρήλιος έκανε τον Γαληνό αρχίατρό του και του εμπιστεύτηκε την παρακολούθηση της υγείας των δύο γιων του, Κομμόδου και Σίξτου.
ΕΚΑΝΕ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΣΕ ΠΙΘΗΚΟΥΣ
Ο Γαληνός έγραψε τα σπουδαιότερα συγγράμματά του την εποχή των αυτοκρατόρων Κομμόδου, Πέρτιναξ, Διδίου Ιουλιανού και Σεπτιμίου Σεβήρου. Ξαναπήγε στη Λήμνο, αλλά αγνοείται η ακριβής ημερομηνία και ο τόπος τού θανάτου του. Πρέπει να πέθανε μεταξύ 201-210 μ.Χ., στη Σικελία ή κατ’ άλλους στην Πέργαμο. Τα περισσότερα από τα πολυάριθμα έργα του καταστράφηκαν στην πυρκαγιά του ναού της Ειρήνης στη Ρώμη, ενώ δεν είναι γνωστό πόσα απ’ αυτά που διασώθηκαν είναι γνήσια. Έγραψε 125 συγγράμματα (φιλοσοφικά, αστρονομικά, νομικά κ.λπ.), ενώ από τα ιατρικά διασώθηκαν 83, αμφιβόλου γνησιότητας, και 48 χάθηκαν. Συνολικά διασώθηκαν γύρω στα 100 έργα ή σχόλια που αποδίδονται σε αυτόν (σχόλια στον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, αναλύσεις της αρχαίας κωμωδίας κ.ά.). Έγραψε επίσης ένα έργο ανατομίας σε 9 βιβλία, ένα έργο για τη χρήση των μερών του ανθρωπίνου σώματος σε 17 βιβλία. μια φαρμακολογία σε 26 βιβλία, μια θεραπευτική σε 11 βιβλία κ.ά. Διασώθηκαν επίσης 18 βιβλία με σχόλια γα τον Ιπποκράτη, τον οποίο θεωρούσε δάσκαλό του και που ήταν ο μόνος γιατρός της αρχαιότητας που τον ξεπερνούσε. Ο Γαληνός έκανε συστηματική ανατομία πάνω σε ανθρώπινα πτώματα, αλλά και σε ζώα, κυρίως πιθήκους. Έδωσε περιγραφές των διαφόρων μυών και διαπίστωσε πως οι αρτηρίες ξεκινούν από την καρδιά - νόμιζε όμως πως οι φλέβες ξεκινούν από το συκώτι. Ανακάλυψε τα τριχοειδή αγγεία και τον «βοτάλειο πόρο», περιέγραψε τον εγκέφαλο και τον οφθαλμό και ήταν ο πρόδρομος της νάρκωσης και της ασηψίας στη χειρουργική. Έκανε σημαντικές εγχειρήσεις (ακόμη και διατρήσεις κρανίου), διαχώριζε τη διάθεση (προδιάθεση) από το πάθος (ασθένεια), ασχολήθηκε με τη μαιευτική και την εμβρυολογία. επινόησε πολλά φάρμακα, συνέστησε τη γυμναστική και τον αθλητισμό, τη χορτοφαγία και ψαροφαγία, και γενικά άνοιξε μεγάλους δρόμους στην Ιατρική.

ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΜΨΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΟΡΦΕΣ 20 ΑΙΩΝΩΝ ΤΟΜΟΣ Α' ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΚΡΙΘΗΚΑΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 1996


from ανεμουριον https://ift.tt/2pBdbOF
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη