ΕΡΤ3 – «Βαλκάνια Εξπρές»: Οι Σαρακατσάνοι της Βουλγαρίας

ΕΡΤ3 – «Βαλκάνια Εξπρές»: Οι Σαρακατσάνοι της Βουλγαρίας

Στη Βουλγαρία ταξιδεύει η εκπομπή της ΕΡΤ3 «Βαλκάνια Εξπρές» την Κυριακή 10 Μαΐου 2020 στις 19:00, και αναζητά τους Έλληνες Σαρακατσάνους της περιοχής.

Οι Σαρακατσάνοι υπήρξαν οι τελευταίοι νομάδες των Βαλκανίων, οι οποίοι από το 1956 ως το 1963 εξαναγκάστηκαν από το καθεστώς του Ζίβκοφ να σταματήσουν το πατροπαράδοτο νομαδισμό τους και να εγκατασταθούν μόνιμα σε βουλγαρικά χωριά της οροσειράς του Αίμου. Στη σημερινή Βουλγαρία, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ζούνε 2.556 Σαρακατσάνοι ή Καρακατσάνοι, αν και ο πραγματικός τους αριθμός εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 25.000 άτομα.
Ποιοι είναι οι Σαρακατσάνοι Έλληνες της Βουλγαρίας; Πως βρέθηκαν εδώ; Ποια είναι η ιδιαίτερη ταυτότητά τους; Τι σημαίνουν τα φλάμπουρα και τα σύμβολά τους; Γιατί οι ενδυμασίες, τα τραγούδια και οι χοροί τους είναι τόσο μοναδικοί; Πως ήταν ο παραδοσιακός νομαδικός τρόπος ζωής τους; Πως γινόταν τα συνοικέσια και οι γάμοι τους; Πως ζούνε σήμερα, έπειτα από μισό αιώνα μόνιμης εγκατάστασης; Που βρίσκονται οι σημαντικότεροι Σύλλογοι και τα μουσεία τους; Γιατί οι Σαρακατσάνοι ανήκουν σήμερα στην ελίτ της Βουλγαρίας;
 Σκηνοθεσία–σενάριο: Θεόδωρος Καλέσης

Μοντάζ–τεχνική επεξεργασία: Ιωάννης Ανδριάς

Διεύθυνση φωτογραφίας: Νίκος Τσουτσούλης

Διεύθυνση παράγωγης: Μανώλης Ζανδες

Έρευνα–κείμενα: Γιώργος Στάμκος

Οργάνωση παράγωγης: Νόπη Ράντη, Βασίλης Τσαρτσάνης

Αφήγηση: Κώστας Χατζησάββας

www.ert.grvia ert.gr https://ift.tt/2WFLuRs
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.