Όχι αιολικά στην Οξυά και στο Γιδοβούνι - Κατατέθηκαν στον Δήμο Μακρακώμης, στην Περιφέρεια και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση συμπληρωματικά 218 υπογραφές πολιτών αλλά και οι αποφάσεις των Κοινοτήτων


ΟΧΙ ΑΙΟΛΙΚΑ ΣΤΗΝ ΟΞΥΑ

ΟΧΙ ΑΙΟΛΙΚΑ ΣΤΟ ΓΙΔΟΒΟΥΝΙ

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΣΤΟ ΠΙΚΡΟΒΟΥΝΙ

Κατατέθηκαν στον Δήμο Μακρακώμης, στην Περιφέρεια και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση συμπληρωματικά 218 υπογραφές πολιτών αλλά και οι αποφάσεις των Κοινοτήτων (11) ΔΙΚΑΣΤΡΟ, ΝΕΟΧΩΡΙ ΤΥΜΦΡΗΣΤΟΥ, ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟ, ΓΑΡΔΙΚΙ, ΠΛΑΤΑΝΟΣ, ΚΑΝΑΛΙΑ, ΠΙΤΣΙ, ΑΝΑΤΟΛΗ, ΑΡΓΥΡΙΑ, ΜΑΡΜΑΡΑ και ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ (με επί πλέον 83 υπογραφές κατοίκων της) καθώς και του ΜΟΡΦ. ΠΟΛΙΤΙΣΤ. ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΙΤΣΙΟΥ, κατά της ΜΠΕ για το Πικροβούνι.

Ευχαριστούμε όσες και όσους βοήθησαν στην εμπεριστατωμένη ενημέρωση και τελική αποτύπωση της αντίθεσης των τοπικών κοινωνιών (παρά την στοχευμένη παραπληροφόρηση και τις κάθε είδους πιέσεις) στην απειλούμενη και μη αναστρέψιμη καταστροφή των βουνών, με όλους τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την υδροδότηση των χωριών, τις κατολισθήσεις, τον βιασμό της Φύσης που αποτελεί τον μοναδικό πόρο για την επιβίωση των ορεινών οικισμών.

Σας παραθέτουμε το σύντομο κείμενο με την συνοπτική παρουσίαση των απόψεών μας με το οποίο διαβιβάσαμε τις υπογραφές, καθώς και τις φωτογραφίες από παλαιότερες κατολισθήσεις στο Πικροβούνι.

Βλαχάκης Νικόλαος, πρόεδρος ΕΠΟΣ Μακρακώμης

Καλογερά Αρχοντούλα, κάτοικος Γαρδικίου Ομιλαίων

Μαμπλέκου Ζωή, κάτοικος Μακρακώμης

Στριφτός Ιωάννης, πρόεδρος κτηνοτρόφων

Λάγιος Γρηγόρης, κάτοικος Σπερχειάδας

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΟΥΣ ΜΑΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΘΕΣΗ




………………………    …../…./2020
Προς
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Όπως θα δείτε και στο αναλυτικό μας Υπόμνημα οκτώ (8) σελίδων που σας υποβάλλαμε με  Α.Π …………………………………………. για την δημοσιοποιηθείσα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής  ενέργειας ισχύος 10,8ΜW της «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ» στη θέση Πικροβούνι, σας ζητάμε να πάρετε υπ’ όψη σας στην σύνταξη της γνωμάτευσής σας συνοπτικά τα παρακάτω:
1.     Ο Αιολικός σταθμός (ΑΣΠΗΕ) στο Πικροβούνι συνδέεται με τους γειτονικούς ΑΣΠΗΕ της κορυφογραμμής της Οξυάς (Καστρί-Κοκκάλια, Καράβι –Αλογοβούνι, Τύμπανο-Τρυπήρι) της ίδιας εταιρείας, αφού όλοι θα καταλήγουν σε ένα κοινό Υ/Σ στα Κοκκάλια.
2.     Παρά το ότι μειώνεται ο αριθμός των Α/Γ οι οποίες αντικαθίστανται με μεγάλες, κρατείται δεσμευμένο όλο το πολύγωνο της έκτασης, πράγμα που μας δημιουργεί την βεβαιότητα ότι με το που θα ανοίξει ο δρόμος πρόσβασης (που ήταν και το κύριο πρόβλημα) θα «αξιοποιηθεί» στο έπακρο, με νέες ευκολότερες πλέον άδειες,  όλος ο χώρος. Και όχι μόνο στο Πικροβούνι αλλά και σε όλη την οροσειρά της Οξυάς-Σαράνταινας μέχρι τα Βαρδούσια!   
3.     Προσδιορίζεται ο δρόμος προσπέλασης των «τεράτων» από Στυλίδα προς Δομοκό, Ξυνιάδα, Ανάβρα, Στέψη Φράγματος Σμοκόβου, τρεις παρακάμψεις με διανοίξεις δασικών ή νέων χωματόδρομων στην Λουτροπηγή, Ρεντίνα και Φουρνά μέχρι να ανέβουν στο Πικροβούνι
4.     Οι επιπτώσεις λοιπόν στο κλίμα, στο φυσικό περιβάλλον και το τοπίο, στα εδάφη και τα νερά καθώς και στις οικονομίες και τις προοπτικές ανάπτυξης των δήμων και κοινοτήτων της περιοχής, δεν μπορούν να εκτιμηθούν μεμονωμένα αλλά αθροιστικά για όλους τους ΑΣΠΗΕ που έχουν άδειες ή είναι υπό αξιολόγηση στην περιοχή, γιατί είναι φανερό ότι, όλα αυτά τα έργα, για να επιτευχθεί η προσπέλαση των «τεράτων» από Στυλίδα, δεν γίνονται για να φθάσουν μόνο στο Πικροβούνι τρεις(3) Ανεμογεννήτριες.
5.     Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος κατολισθήσεων στο Πικροβούνι. Όλοι θυμόμαστε την μεγάλη κατολίσθηση το 2012 στο Πικροβούνι που κατέβασε λάσπες και έκλεισε τον δρόμο προς Καρπενήσι. Είναι άλλωστε ορατή από μακρυά. (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)  Έχει ρήγμα και το έχει επισημάνει και το δασαρχείο στην πρώτη γνωμοδότηση. Υπάρχει ο κίνδυνος να κατέβει όλο το βουνό κάτω κάποια στιγμή.
6.     Το έργο αυτό δεν είναι συμβατό με τις κατευθύνσεις ανάπτυξης ειδικά στους ορεινούς όγκους του ΠΧΠ-ΠΣΕ-2018. (π.χ Άρθρο 11 «Προώθηση αγρο-περιβαλλοντικού προγράμματος στην Ευρυτανία που θα συνδέει την κτηνοτροφία με την προστασία του τοπίου και της βιοποικιλότητας (Πρόγραμμα Ενίσχυσης για διατήρηση τοπίων», Άρθρο 15 «….ευαίσθητο οικολογικά και αναπτυξιακά ορεινό χώρο των υψηλών δασικών και αλπικών οικοσυστημάτων και των κατολισθαινουσών περιοχών τους»
Με το παρόν σας υποβάλλουμε συμπληρωματικά και …………………………………. (…….) φύλλα (μιας όψης) με συνολικό αριθμό υπογραφών ………………………………………………………….. (…………)
Για την κατάθεση


Καλογερά  Αρχοντούλα      (τηλ:  6979200386,   e-mail:  toulakalogera@gmail.com)
Νεότερη Παλαιότερη