Τα επίπεδα νατρίου «δείχνουν» τον κίνδυνο για τους ασθενείς με COVID-19: Ο Έλληνας επικεφαλής της μελέτης εξηγεί

INTIME

Σχέση μεταξύ των παθολογικών επιπέδων νατρίου, είτε χαμηλών είτε υψηλών, και της επιδείνωσης των ασθενών με COVID-19 εντόπισε μελέτη του University College London (UCL). Ο Έλληνας επικεφαλής της έρευνας Πλούταρχος Τζούλης, Επίτιμος Αναπληρωτής Καθηγητής Ενδοκρινολογίας - Ιατρική Σχολή UCL, μίλησε στο News4Health.

Δείκτης εγκαιρης διάγνωσης των ασθενών με COVID-19, που κινδυνεύουν να διασωληνωθούν ή να πεθάνουν, μπορούν να αποτελέσουν τα επίπεδα νατρίου στο αίμα. Σύμφωνα με την έρευνα 6 στους 10 ασθενείς με COVID-19 εμφάνισαν σε κάποιο χρονικό σημείο κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους χαμηλά ή υψηλά επίπεδα νατρίου στο αίμα.

Ο επικεφαλής της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism», Επίτιμος Αναπληρωτής Καθηγητής Ενδοκρινολογίας - Ιατρική Σχολή UCL, Πλούταρχος Ε. Τζούλης, μίλησε στο News4Health, τόσο για τη μελέτη και τα αποτελέσματα της όσο και για τη σημασία της για την αντιμετώπιση των ασθενών και τα επόμενα ερευνητικά βήματα, καθώς οι επιστήμονες δεν αποκλείεται να εξετάσουν τη σχέση των επιπέδων νατρίου με την "καταιγίδα κυτταροκινών".

Συνέντευξη Πλούταρχος Τζούλης - Μελέτη Νάτριο και COVID-19

Δρ Τζούλη, τι σας οδήγησε να εξετάσετε συγκεκριμένα τα επίπεδα του Νατρίου, σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη επιδείνωσης στους ασθενείς με COVID-19;
Είναι γνωστό από παλιότερες μελέτες ότι μεγάλο ποσοστό των ασθενών με πνευμονία από βακτήρια έχουν χαμηλά επίπεδα νατρίου στον αίμα και αυτοί οι ασθενείς έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν σοβαρά και να αποβιώσουν. Έχοντας διεξάγει την τελευταία δεκαετία διάφορες μελέτες για τον κλινικό ρόλο του νατρίου, το βασικό ερώτημα που θελήσαμε να απαντήσουμε είναι εάν τα παθολογικά χαμηλά ή υψηλά επίπεδα νατρίου σε ασθενείς με COVID-19 συνδέονται με σοβαρότερη νόσο, ανάγκη για διασωλήνωση, ή ακόμη και θάνατο.

Ποια ήταν, λοιπόν, τα αποτελέσματα της έρευνας σας;

Πρώτα απ΄ όλα, η έρευνα μας έδειξε για πρώτη φορά ότι τα παθολογικά επίπεδα νατρίου στο αίμα είναι ιδιαιτέρως συχνά σε ασθενείς με COVID-19, αφού 6 στους 10 εμφάνισαν σε κάποιο χρονικό σημείο κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους χαμηλά ή υψηλά επίπεδα νατρίου στο αίμα.

Οι ασθενείς που εμφανίζονται στο νοσοκομείο με χαμηλά επίπεδα νατρίου έχουν διπλάσια πιθανότητα να χρειαστούν διασωλήνωση και μηχανική υποστήριξη της αναπνοής σε σχέση με αυτούς με φυσιολογικό νάτριο.

Επιπλέον, οι ασθενείς που εμφάνιζουν υψηλά επίπεδα νατρίου κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους είχαν τριπλάσια πιθανότητα θανάτου σε σύγκριση με ασθενείς με φυσιολογικά επίπεδα νατρίου.

Συμπερασματικά, τα επίπεδα νατρίου στο αίμα είναι ένας χρήσιμος δείκτης που μπορεί να πληροφορήσει τους γιατρούς σχετικά με το ποιοι ασθενείς με COVID-19 αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο επιδείνωσης, εισαγωγής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή και θανάτου.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη στο News4health



via Ειδήσεις https://ift.tt/37WHEd7
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη