Το άνοιγμα των σχολείων φέρνει... συναγερμό και φόβο για «έκρηξη» κρουσμάτων στα παιδιά

Το άνοιγμα των σχολείων φέρνει... συναγερμό και φόβο για «έκρηξη» κρουσμάτων στα παιδιά

Η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου πλησιάζει, με την κυβέρνηση και τους ειδικούς να βρίσκονται σε συναγερμό, την ώρα που εκφράζονται φόβοι για «έκρηξη» κρουσμάτων στους μαθητές, λόγω του ότι είναι ανεμβολίαστα, ενώ η μετάλλαξη Δέλτα «σαρώνει» και στις μικρές ηλικίες.

Από σήμερα, Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, ξεκινά η διάθεση από τα φαρμακεία έξι self test για τους μαθητές, με στόχο τον περιορισμό της διασποράς και την ομαλή επιστροφή τους στις σχολικές αίθουσες.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση θέλει να ανεβάσει «ταχύτητα» στους εμβολιασμούς παιδιών άνω των 12 ετών, ενώ αποφασίστηκε ότι στον εμβολιασμό στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θα αναλάβουν ενεργό ρόλο και οι παιδίατροι, οι οποίοι θα μπορούν σύντομα να εμβολιάζουν τα παιδιά στα ιατρεία τους.

Παράλληλα, κρατικός και υγειονομικός μηχανισμός βρίσκονται... επί ποδός, υιοθετώντας αυστηρά πρωτόκολλα για το άνοιγμα των σχολείων με τους μαθητές άνω των 12 ετών να προσέρχονται στις τάξεις είτε με πιστοποιητικά εμβολιασμού είτε δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού self τεστ (δύο φορές την εβδομάδα), ενώ οι εκπαιδευτικοί, εκτός του πιστοποιητικού εμβολιασμού τους, να καλούνται να κάνουν δύο rapid test την εβδομάδα (το πληρώνουν από την τσέπη τους).

«Καμπανάκι» Τσιόδρα για το άνοιγμα των σχολείων

Στο άνοιγμα των σχολείων αλλά και στη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα στα παιδιά, αναφέρθηκε και ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος στάθηκε στον εμβολιασμό των παιδιών 12-17 ετών.

Κατά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τους εμβολιασμούς των παιδιών, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε:

«Είμαστε σε μία εποχή όπου περίπου το 100% των στελεχών που κυκλοφορούν είναι η μετάλλαξη Δέλτα. Η επιστημονική μας ομάδα αναλύει όλες τις πληροφορίες που εισρέουν από το εξωτερικό. Η υψηλή μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα αφορά και τα παιδιά μας και για αυτό έχει μεγάλη σημασία τώρα που ανοίγουν τα σχολεία να τηρούνται τα μέτρα πρόληψης έναντι της διασποράς του ιού και στα σχολεία».

Ο κ. Τσιόδρας πρόσθεσε ότι μαθηματικές εκτιμήσεις υπολογίζουν ότι μπορεί να κατεβάσει κανείς την πιθανότητα διασποράς στα σχολεία κοντά στο 10% (σημαντική μείωση της διασποράς και περιορισμός της σε ένα πολύ μικρό ποσοστό παιδιών) με τη μάσκα, το testing και με τον εμβολιασμό των ομάδων της οποίας αυτός συστήνεται»

Ο φόβος δεν... δικαιολογεί τις απουσίες

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, αναφέρθηκε στα πρωτόκολλα που θα τεθούν σε ισχύ με το άνοιγμα των σχολείων και για την λειτουργία των πανεπιστημίων, τονίζοντας ότι αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης να λειτουργήσουν τα σχολεία και όλες οι εκπαιδευτικές δομές δια ζώσης.

Η κ. Κεραμέως δήλωσε πως η απάντηση στο οριζόντιο κλείσιμο των σχολείων είναι αρνητική. «Κλείσιμο τμήματος θα επιβάλλεται μόνο αν νοσήσουν τα μισά παιδιά του τμήματος συν ένα, βάσει τις εισηγήσεις των ειδικών», σημείωσε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «δεν δικαιολογείται απουσία μαθητή επειδή ο γονιός του φοβάται να το στείλει για μάθημα λόγω κρούσματος».

Σχετικά με τα πανεπιστήμια, ανέφερε ότι θα λειτουργήσουν μόνο με δια ζώσης εκπαίδευση, όπου στις αίθουσες θα έχουν πρόσβαση φοιτητές και εκπαιδευτικοί που είναι πλήρως εμβολιασμένοι και όσοι έχουν πιστοποιητικά νόσησης, ενώ για τους ανεμβολίαστους θα ισχύσει η υποχρεωτική διενέργεια rapid τεστ με τα δικά τους έξοδα. «Δεν προβλέπεται εκπαίδευση εξ αποστάσεως», τόνισε η Υπουργός.

Τα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων

Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στις σχολικές μονάδες ως εξής:

  • οι μαθητές με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού (σελφ) τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο,
  • οι εκπαιδευτικοί με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορονοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.

Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19:

  • απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες, απέχοντας και από όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες καθώς και από κάθε άλλη μετακίνηση ή επαφή με άτομα εκτός του οικιακού περιβάλλοντος.
  • επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων ΚΑΙ την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) ΚΑΙ τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Για τις στενές επαφές προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα 7 ημερών ως εξής:

  • Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:
    2 εργαστηριακά τεστ – rapid πέραν των προβλεπομένων
    εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν δίπλα ή στο αμέσως εμπρός ή πίσω θρανίο από το κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ – self (τις ημέρες που δεν κάνουν τα 2 εργαστηριακά).
  • Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:
    2 αυτοδιαγνωστικά τεστ – self ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.

Όλοι οι ανωτέρω επιβεβαιωτικοί έλεγχοι παρέχονται δωρεάν στα Σταθερά Σημεία Επιβεβαιωτικού Ελέγχου του ΕΟΔΥ. Στόχος των πολύ αυξημένων ελέγχων είναι η διασφάλιση της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων μας.

Ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 μαθητές του.

Σε κάθε σχολική μονάδα, ορίζεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του, με αρμοδιότητες να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 και να επικοινωνεί με τις οικογένειες των μαθητών και τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες όπως ο ΕΟΔΥ.

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής απέστειλε οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς σχετικά με τον οδικό χάρτη της νέας σχολικής χρονιάς, οδηγίες για τη διαχείριση της ύλης, τις απαραίτητες επαναλήψεις, την ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη των μαθητών και άλλες κατευθυντήριες γραμμές.



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3hf8dPh
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη